Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eka Kurniawan

Ljepota je njezina rana

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 01/2017.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789533434834
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Ljepota je njezina rana" započinje japanskom okupacijom Indonezije – tadašnje nizozemske kolonije – tijekom Drugog svjetskog rata. Dewi Ayu, prelijepu djevojku nizozemsko-indonezijskog porijekla, zajedno s ostalim dovoljno lijepim i mladim zarobljenicama nizozemskog podrijetla, pretvore u svoju prostitutku japanski vojnici. Kada saveznici oslobode Indoneziju, a s njom i Dewi Ayu od Japanaca, djevojka saznaje da se njenoj obitelji izgubio svaki trag i da su im dom zauzeli drugi ljudi. U borbi za preživljavanje vraća se prostituciji i ubrzo postaje najtraženija prostitutka u gradu.

Dewi Ayu rodit će tri kćeri, redom prelijepe poput nje same, no nad njihove živote nadvit će se sjene otmica, ubojstava, bestijalnosti, silovanja, ludila, monstruoznosti, a često i osvetoljubivih duhova. No četvrta kći Dewi Ayu, gorkoironičnog imena Ljepotica, uspijeva sve to povezati i dovesti ovu sagu do njena konačnog svršetka.

Oslanjajući se na lokalnu pripovjednu tradiciju – pikantno duhovite i epski opširne narodne priče te kazalište sjena – Kurniawanova veselo-groteskna hiperbola ujedno djeluje i kao oštra kritika burne povijesti njegove domovine. Nju su obilježila grabežljiva pohlepa kolonijalizma, kaotična borba za neovisnost te masovna ubojstava možda i milijun „komunista“ 1965. godine, za kojima su uslijedila tri desetljeća Suhartove despotske vladavine. Kurniawanov prepoznatljivi glas unosi u suvremenu književnost jednu slatku, no ipak i oporu notu.

Iz kritike:

Kurniawan… je po mnogo čemu hibrid Güntera Grassa, Gabriela Garcíe Márqueza i Salmana Rushdieja. – The New York Review of Books

Originalno i snažno… Tko zna, možda će u Nobelovom odboru za nekoliko godina razmišljati o tome da dodijele [Kurniawanu] nagradu koju Indonezija nikada nije dobila. – Le Monde

Veličanstvena mješavina komične grotesknosti, romantike i političke satire… Kurniawan je nevjerojatno uzbudljiv pisac koji obećava. – Asian Review of Books

Pikarski roman epskih razmjera, na pola puta između Canterburyjskih priča i Mahabharate, do krajnosti bujno i očaravajuće. Njegova golema ambicija u velikoj je mjeri i ostvarena. – Kirkus Reviews

Eka Kurniawan rođen je 1975. godine u indonezijskom gradu Tasikmalayi, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Gadjah Mada u Yogyakarti. Piše romane, kratke priče i publicistička djela. Njegov roman "Ljepota je njezina rana" (Beauty is a wound, 2002) uvrštena je među najbolje knjige jeseni po izboru Oprah Winfrey, među najbolja beletristička djela godine po izboru The Guardiana i među najznačajnije knjige 2015. godine po izboru New York Timesa.     

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –