Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Domagoj Orlić

Ilustrirani leksikon joge

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 05/2017.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789531421409
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ako ste ikad i krenuli s čitanjem neke ozbiljnije literature o jogi, zasigurno ste se susreli s teško prohodnim tekstom, pojmovima kojima ne znate ni značenje ni izgovor. Prvi leksikon joge u Hrvatskoj prilika je da to promijenite.

"Ilustrirani leksikon joge" je jednostavna, pregledna i praktična knjiga višegodišnjeg praktikanta joge s pojmovima i objašnjenima iz područja joge. Pravi je to način upoznavanja s problematikom joge koju mi, zapadnjaci, trebamo pozorno upoznati ako želimo razumjeti osnovne pristupe. Autorova nakana je bila stvaranje znatno obimnijeg leksikona joge koji bi istovremeno funkcionirao kao sanskrtski rječnik joge s preciznim opisom najvažnijih pojmova. Stoga ovaj leksikon nudi jasno i točno objašnjenje svih najbitnijih pojmova za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge.

Autor ovog leksikona je Domagoj Orlić, dugogodišnji praktikant i proučavatelj joge, ali i autor pet knjiga na temu joge. U djelu je naglasio i istaknuo sve najvažnije pojmove i prakse kako ortodoksnog hinduizma, tako i tantrizma. Te su dvije glavne struje indijske duhovnosti i religioznosti u najvećoj mjeri oblikovale razvoj joge kao univerzalnog praktikuma koji omogućuje realizaciju takoreći bilo kojeg religiozno-duhovnog cilja koji stremi samotransformaciji i samotranscendenciji.

- Leksikon joge sadrži više od 1 300 natuknica i više od 300 ilustracija.
- Donosi i iscrpan popis pomno odabrane bibliografije o jogi, ukupno 400 naslova, svrstanih po jezicima i kategorijama.
- Leksikon je namijenjen najširem krugu čitatelja kao prva ili osnovna informacija o jogi, ali ga mogu koristiti i revni praktikanti te učitelji joge, kojima može poslužiti kao podsjetnik ili pomoć u boljem snalaženju u literaturi o jogi.

Domagoj Orlić (rođen 1970. godine) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegova sina T. K. V. Desikachara. Sri Amritananda Natha Sarasvati od Devipurama, jedan od najznačajnijih modernih učitelja tantrizma, uveo ga je u śrī-vidyā-śāktatantru 2013. godine. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine. Pisanjem i prevođenjem bavi se posljednjih dvadesetak godina. Do sada je objavio pet knjiga: uvodnu knjigu o jogi "Iskustvo yoge: Uvod u filozofiju i praksu viniyoge" (2001.), znanstvenu studiju "Yoga na Zapadu: Transformacijska snaga yoge u preplitanju svjetskih kultura" (2007.), zbirku filozofskih ogleda "Put Srca: Ogledi o ljudskom dostojanstvu" (2011.), praktični priručnik "Joga Srca za početnike" (2012.) i zbirku književno-filozofskih ogleda "Život riječi: Ogledi o čovječnosti" (2014.). Objavio je i četrnaest knjiga prijevoda te nekoliko desetaka autorskih članaka u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –