Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Alajbegović

Paralelni svjetovi : Književne kritike

  • Nakladnik: Litteris
  • 11/2017.
  • 327 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250706
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Paralelni svjetovi" Božidara Alajbegovića sadrži sedamdesetak književnih kritika proznih knjiga stranih autora, u nas objavljenih od 2012. do 2016. godine. Tekstovi su izvorno objavljeni u kulturnom dvotjedniku Matice hrvatske "Vijenac".

***

Ambicija Božidara Alajbegovića kao književnog kritičara je da svoj zanos i strast čitanja tuđih romana, pripovjedaka, eseja prenese na čitatelja, kako bi ih potaknuo na čitanje obrađenih djela. 

Kako u formatu novinske kritike (autor redovito objavljuje svoje tekstove u "Vijencu“) u što manje riječi dati analizu koja je precizna, pregledna i sveobuhvatno opskrbljuje čitatelja najvažnijim uporišnim točkama djela?

Alajbegovićevi "Paralelni svjetovi", knjiga kritika posvećena recentnim djelima inozemnih generacijski i poetički vrlo raznolikih pisaca, pokazuje da je u tome uspio i to zahvaljujući živom dijalogu s djelom i piscem te jednostavnosti izričaja koju je, paradoksalno, najteže postići, jer počiva na složenosti i zamršenosti doživljaja djela.

Alajbegovićeva kritika je otvorena i raznovrsna; osim što analizira djelo on daje i širi uvid u duhovno stanje i svjetonazor pisca, u motivaciju likova, postavlja dijagnozu vremena, pokušava proniknuti u temeljnu misao knjige koju obrađuje. Alajbegović redovito uspijeva ukazati na ono što je u pojedinome književnome djelu posebno, jedinstveno, što tu knjigu izdvaja i čini je važnom. No, također je sposoban prepoznati i argumentirati nedostatke, uz pozicioniranje svakog djela unutar autorova opusa. Otvoriti jedno gledište koje se izdiže iznad poborničkih ili osporavateljskih jednostranosti te pokušati dati objektivno polazište je ono čime se bave Alajbegovićevi "Paralelni svjetovi".

Njegova knjiga važan je književnokritički pregled zanimljivijih djela suvremene inozemne prozne literature, ali i pregled stanja na prijevodnoj izdavačkoj sceni u posljednjih nekoliko godina.

Urednik, Dražen Katunarić

Božidar Alajbegović (1972.-2020., Rijeka). Od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio: "Utočište od riječi", knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), "Pedeset kritika", knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –