Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Brian Turner

Izvoli, metak

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Prijevod: Damir Šodan
  • 11/2017.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789538152023
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Brian Turner je višestruko nagradjivani američki pjesnik i prozaik sa dugogodišnjim vojničkim iskustvom stečenim na ratnim područjima u Bosni i Hercegovini i napose Iraku, gdje je u svojstvu pješadijskog narednika u američkoj vojsci sudjelovao u brojnim borbenim operacijama. Nakon demobilizacije objavljuje knjigu poezije "Izvoli, metak", koja ubrzo postaje jedna od najčitanijih i "najvidljivijih" knjiga poezije u SAD-u, a Turner, koji je prethodno magistrirao kreativno pisanje na Sveučilištu Oregon, dobiva posao kao direktor programa kreativnog pisanja na Koledžu Sierra Nevada. Takodjer, pruža mu se prilika da održi serije čitanja na najprestižnijim američkim univerzitetima, da bi naposljetku kao pjesnik bio ugošćen i kod predsjednika Obame. Pored toga, njegova emblematična pjesma "Hurt Locker" (Teška rana) postaje inspiracija za istoimeni, Oskarom nagradjeni film, redateljice Kathryn Bigelow.

Turnerova sposobnost da empatizira s ljudima uhvaćenim u ratnom vihoru, bez obzira kojoj strani pripadali, kao i njegova univerzalistička humana perspektiva kojom nadilazi ograničenja “sirovog” domoljublja, koje u svojim rigidnim i ekstremnim oblicima suspendira osnovna načela etike, bez presedana je u suvremenoj američkoj književnosti, i šire. Ili kako navodi kritičar uglednog Library Journala,”Turner kao rijetko tko uspijeva čitatelju prenijeti ekstremno ratno iskustvo, opisujući čuvstva koje ono generira: osjećaj gubitka, mržnje, poniženja, ljubavi, nesigurnosti, kao i sanjive čežnje za normalnim životom…” Na taj način Turnerovo pisanje postaje svojevrsnim pjesničkim pandanom humanističkim zasadama filozofa Emanuela Levinasa, koji nas je ustrajno podučavao da svaka filozofija počinje i završava našom (ne)sposobnošću etičnog odnošenja spram Drugoga. U rascijepljenom, “virtualiziranom” i agresivnom svijetu poput našega sve drugo doima se kao puka metafizičko egzibicioniranje.

S obzirom na našu traumatičnu i nikad dovoljno zacijeljenu poslijeratnu stvarnost, mišljenja smo da bi objavljivanje jedne ovako angažirane pjesničke knjige predstavljalo itekako pozitivan pomak unutar našeg književnog, pa i kulturnog prostora kao takvog.

Biblioteka Poezije, Hrvatsko društvo pisaca

Brian Turner (1967)  je višestruko nagradjivani američki pjesnik i prozaik. Objavio je knjigu poezije "Izvoli, metak" (Here, bullet, 2005) koja ubrzo postaje jedna od najčitanijih i knjiga poezije u SAD-u. Suradnik je uglednog njujorškog kulturno-političkog portala Guernica, a nedavno je objavio i intrigantnu autobiografiju "My Life As a Foreign Country" (Moj život kao strana zemlja). Takodjer, poeziju redovito objavljuje u uglednim književnim tiskovinama poput Poetry Daily, The Cinamom Review, The Massachussetts Review, Magma i the Georgia Review. Uvršten je u antologije "American War Poems: An Anthology" i "Voices of  Wartime Anthology", koja je nastala na osnovu istoimenog dokumentarnog filma. Brian Turner živi u Orlandu, Florida, a često ga se može vidjeti i čuti na brojnim međunarodnim književnim festivalima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –