Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giuseppe Catozzella

Nemoj mi reći da se bojiš

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Anita Vuco
  • 11/2017.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602920
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Nemoj mi reći da se bojiš" govori o sudbini mlađahne somalijske atletičarke Samije Yusuf Omar (1991-2012) koja je sa sedamnaest godina nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Trčala je na 200 metara i oborila osobni rekord, no bila je uvjerljivo posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Međutim, svojom srčanošću ne samo da je osvojila simpatije publike već je postala i simbol borbe za prava muslimanskih žena širom svijeta. Nakon nastupa u Pekingu odlazi u susjednu Etiopiju ne bi li trenirala s uglednim trenerima. San joj je bio nastupiti na sljedećim Olimpijskim igrama u Londonu.

U romanu pratimo Samijino sirotinjsko odrastanje u rodnom Mogadishuu. Dok u zemlji politička situacija postaje sve bliža građanskom ratu, uz sve ekstremnija pravila koja nalažu vjerski fundamentalisti, Samia shvaća da je trčanje način da se suprotstavi pogaženim ljudskim pravima, osobito žena. Skrivajući se pred prijetećim pogledima islamskih militanata, vježba noću, za vrijeme policijskog sata. Prisiljena je trčati u burki, iscrpljena i gladna, no pobjedama na nacionalnim utrkama uspijeva skrenuti na sebe pozornost. Pritom gubi drage osobe, prije svih oca, a potom i stariju sestru koja se priključuje rijeci izbjeglica i bježi u Europu.

Nakon šest mjeseci čekanja dokumenata u Etiopiji koji bi joj omogućili legalan boravak u toj zemlji, a time i treniranje, Samia shvaća da se to možda nikada neće dogoditi. Iz očaja kreće na putovanje od osam tisuća kilometara, stavlja svoju sudbinu u ruke krijumčara ljudima i proživljava strašnu odiseju migranata preko Sudana, Sahare i Libije. Nakon višemjesečne kalvarije, u travnju 2012, tek nekoliko mjeseci do Olimpijskih igara u Londonu i ostvarenja svojih snova, napokon se u Tripoliju uspijeva s brojnim izbjeglicama ukrcati na dotrajali brod i krenuti prema spasonosnom talijanskom otoku Lampedusi, no olupina je na moru doživjela havariju – a među stradalima bila je i Samia.

Roman "Nemoj mi reći da se bojiš" bio je jedan od najvažnijih izdavačkih događaja u Italiji u posljednjih nekoliko godina. Knjiga je u vrlo kratkom roku postala bestseler i objavili su je najveći svjetski izdavači. Roman je uvršten u školske programe u Italiji i mnogim drugim zemljama.

Giuseppe Catozzella rođen je u Milanu 1976. godine. Na Milanskom sveučilištu diplomirao je filozofiju, nakon čega je duže vrijeme proveo u Sydneyu, a zatim se vratio u rodni grad. Pisao je članke i reportaže za novine te surađivao s poznatom talijanskom televizijskom emisijom Le Iene.

Objavio je zbirku pjesama "Majmun piše" (La scimmia scrive, 2007), pripovijetke "Životni ciklus ribe" (Il ciclo di vita del pesce, 2011) i "Vatra" (Fuego, 2012) te romane "Eksplantati" (Espianti, 2008), "Košnica" (Alveare, 2011), "Nemoj mi reći da se bojiš" (Non dirmi che hai paura, 2014) i "Velika budućnost" (Il grande futuro, 2016). Prema kriminalističkom romanu "Košnica" napravljene su mnoge kazališne predstave i snimljen film Juriš (L'assalto) u produkciji RAI-a. Roman "Nemoj mi reći da se bojiš" je u vrlo kratkom roku postao bestseler i objavili su ga najveći svjetski izdavači. Godine 2014. s njom osvaja Premio Strega u kategoriji mladih pisaca. Nakon objavljivanja romana Catozzella je imenovan veleposlanikom UN-a za izbjeglice te ambasadorom dobre volje UNHCR-a.

S tim knjigama i više od dvadeset talijanskih i inozemnih priznanja Giuseppe Catozzella jedan je od najznačajnijih glasova mlađe generacije talijanskih pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –