Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Radočaj

Anatomija rastanaka

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 04/2019.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780722
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Anatomija rastanaka" Daniela Radočaja je zbirka crtica o svakodnevnom životu – zaljubljivanju i odljubljivanju, susretima i prekidima, prijevarama koje dolaze s obje strane (i muške i ženske), podstanarskim stanovima, selidbama, ispijanju piva, seksu, romantičnim promišljanjima, emotivnim reminiscencijama…

Upotpunjena je ilustracijama akademskog slikara Ivana Svaguše.

Ukratko – odmjerena subverzivna proza, u prilog čemu govori i sama naslovnica.


Siniša Matasović navodi u svojem osvrtu: "... zagrebemo li dublje pod korice 'Anatomije rastanaka', uočit ćemo kako je ovo, na određeni način, bezvremenska knjiga. Zapitajmo se je li ista mogla nastati iz pera spisatelja rođenog početkom 20. stoljeća, sredinom ili krajem 20. stoljeća, početkom 21. stoljeća ili, zašto ne, krajem 21. stoljeća, u godinama koje, Bogu hvala i kozmičkoj pravdi, nitko od nas neće dočekati u danas pripadajućoj dimenziji. Odgovor će biti potvrdan. Ona, on, podstanarski stan, polovni automobil, usputna avantura, avantura na dulje staze, ljubavnica, ljubavnik, grešnik, žrtva, jeftino piće, škvadra iz kafića, dislocirani roditelji, točka. Nema dalje. Polaznice su to kroz koje se svatko od nas može zamisliti.

Radočaj u svome tekstu ne propitkuje šire sociološke, političke niti gospodarske aspekte vremena u kojemu živi. Sukus njegovih interesa determiniran je pod kožom i u svakodnevnim previranjima običnoga, malog čovjeka. Ni u jednom trenutku, niti u jednoj izdvojenoj crtici 'Anatomije rastanaka', on ne traži krivca za svoje životne poteškoće (promašaje) ili neuspjehe u nekome drugom. Vrlina je to gotovo iščezla u okvirima današnjeg društva podložnog agresivnoj globalizaciji i senzacionalizmu."

Daniel Radočaj rođen je 7. ožujka 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim radovima zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških publikacija. Član je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i splitske udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti.

Rukopisom "Anatomija rastanaka", radnog naslova "S ljubavlju mojoj bivšoj dragoj", na regionalnom natječaju Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ušao je u najuži izbor za nagradu "Josip Eugen Šeta" 2013. kao prvi pohvaljeni autor. Također, istim tekstom bio je i jedan od finalista Algoritmove nagrade "Prozak" 2013. godine.

Do sada je objavio: "Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta" (književni klub Branko Miljković, Knjaževac, 2006.), "Velika smeđa fleka" (Katapult, Rijeka, 2011.), "Ponekad bih odlazio k njoj biciklom" (Naklada Đuretić & Studio moderna d.o.o., Zagreb, 2013.), "Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (Studio TiM, Rijeka, 2013.), "Suprotno od nogometa ili Što za vrijeme utakmice rade tvoji prijatelji koji ne vole nogomet" (Studio TiM, Rijeka, 2014.), "Krleža i Veliki rat ili Kako smo pojeli Krležu od marcipana" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (vlastita naklada, Pula, 2018.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –