Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jeffrey S. Rosenthal

Kucni o drvo : Sreća, slučajnost, vjerojatnost i njihov smisao

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Branka Maričić
  • 06/2020.
  • 396 str., meki uvez
  • ISBN 9789533137537
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada kupimo srećku, kockamo u kockarnici ili bacamo kockicu u društvenoj igri, je li slučajnost predodređena ili je podređena našem utjecaju? Možemo li išta učiniti da popravimo svoje izglede? Jesu li neke osobe same po sebi sretnije od drugih?

Kada se sportski navijači suoče s razočaranjem zbog izgubljene utakmice ljubljene ekipe, zašto su taj poraz smjesta spremni praznovjerno pripisati nekoj kletvi? Ispunjava li njihovo vjerovanje kakvu potrebu? 

Kada užasne tragedije poput atomskih eksplozija, uragana i cunamija ubiju tisuće ljudi, postoji li „razlog“ za to? Ispunjavaju li žrtve svoju „sudbinu“? Ili je to samo glupa, užasna i bezrazložna nesreća koja prouzročuje patnju?

Kako trebam reagirati saznam li da sam se rodio u petak, trinaestog? Osuđuje li me ta činjenica na promašen život i nezadovoljstvo? Je li moj skromni uspjeh pokazao da sam „razbio“ kletvu? Ili je nikad nije ni bilo?

Procjenjujući svoj životni uspjeh, trebam li biti ponosan na svoja postignuća? Ili ih jednostavno trebam pripisati slučajnoj, nezasluženoj sreći?

Zašto mnogi vjeruju u astrološke horoskope, vidovnjaštvo, gatanje, numerologiju i slično? Na čemu se oni temelje? Ima li znanstvenih studija koje proučavaju dokaze o tome?

I najvažnije od svega, možemo li odgovoriti na ta pitanja? Koja nam načela mogu pomoći da razlučimo slučajnu, besmislenu, budalastu sreću od utjecaja sudbine i stvarnih, smislenih pojava i značenja? Na koje zamke slučajnosti moramo obratiti pozornost ne bismo li izbjegli pogrešne zaključke? Kako možemo prepoznati uzroke kada se pojave i ne izmišljati ih ako ih ne vidimo?

Knjiga "Kucni o drvo" odgovara na ta pitanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –