Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Kosor

Premijerka : Zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 06/2020.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554082
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Ovu knjigu posvećujem djevojčicama, osobito onima koje se boje. Djevojčicama koje rastu okružene predrasudama, djevojčicama koje su željne ljubavi. Kao što sam i sama bila željna ljubavi kad sam bila djevojčica, ali i onda kad više nisam bila djevojčica.“ — Jadranka Kosor

U knjizi "Premijerka" Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta, donošenja odluka, o zakulisnim političkim igrama... U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU; zasigurno, s ove vremenske distance, najuspješniji njezin doprinos hrvatskoj državnoj politici. Međutim, ova se knjiga ne bavi samo evidentiranjem političkih poteza, u maniri svojstvenoj većini knjiga sjećanja poznatih političara, pisanih često s očitom namjerom da se ostavi što ljepša slika o sebi i o svojemu doprinosu u političkoj povijesti.

Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica, izvrsnoga autorskog stila, ona govori i o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu... Govori i o svojim brakovima. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život. Zbog toga ovoj knjizi prije pristaje žanrovska odrednica autobiografske proze nego memoaristike. Doista, valja istaknuti kako ova knjiga ide u red ponajboljih hrvatskih autobiografija. Ona će zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani na politiku.

Velimir Visković, urednik

Jadranka Kosor rođena je u Pakracu 1953. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Do kraja 1995. radila je kao novinarka na Hrvatskom radiju. Dobitnica je nagrade "Zlatno pero" HND-a i nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" HRT-a. Od izbora 1995. do kraja 2015. aktivna u politici. Bila je zastupnica u Hrvatskome saboru, potpredsjednica Sabora, ministrica i potpredsjednica Vlade, a od 6. srpnja 2009. do kraja 2011. i predsjednica Vlade. Za mandata Vlade J. Kosor deblokirani su i završeni pregovori za EU. Jadranka Kosor potpisala je Pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju 9. prosinca 2011.

Autorica je dobitnica nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade "Europski krug" Hrvatskog europskog doma i nagrade "Dr. Elemer Hantos" Zaklade za srednju Europu. Mnoge udruge iz Domovinskog rata proglasile su je počasnom članicom, a nekoliko gradova počasnom građankom. Primila je i nekoliko odlikovanja te Povelju Republike Hrvatske. Objavila je četiri knjige.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –