Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Malnar Borna Bebek

U potrazi za Staklenim Gradom

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • 07/2020.
  • 285 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201290
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svatko ima svoj Stakleni Grad, svaka osoba, svaka nacija, svaka ideologija, religija. Svi stvaraju neku sliku savršenog čovjeka ili savršenog društva, idealnog grada. Svrha života bila je tražiti taj Stakleni Grad. Nije mi stari lama govorio tako nešto. No, ja sam imao osjećaj da on tako nešto misli. Govorio sam uglavnom ja. Izražavao sam misli koje su polako sazrijevale u meni tijekom puta. Govorio sam sa sobom vjerujući da vodim dijalog, dok sam ustvari vodio monolog. Mjesec je plovio nad snježnim vrhovima i zavirivao u prostoriju samostana obasjavajući naša lica. Ovdje, toliko tisuća kilometara od kuće, navirivale su mi sve te misli. Da, Stakleni Grad bio je alegorija. Tražiti Stakleni Grad značilo je tražiti svoj ideal, tražiti sebe. Je li trebalo prijeći sav taj put da bi se tako nešto spoznalo? Vodio sam cijeli taj monolog, sve mi se činilo tako logično, tako bistro, gotovo da sam bio prepametan. No ipak, nešto nije štimalo. Neki cinizam, neka blaga podozrivost ili ironija na laminom licu obasjanom mjesečinom i bljeskovima umiruće vatre nije mi dala mira. (iz knjige)


Željko Malnar i Borna Bebek su tragali za paralelnim ili iščezlim svjetovima, mističnim tajnama i drugim uzbuđenjima. Izlagali su se ekstremnim psihičkim i fizičkim okolnostima, spuštali se u podzemne svjetove i špilje mrtvih, plovili Indijskim oceanom, penjali se na Himalaju, družili se s budističkim svećenicima, plaćenicima, kriminalcima, ljudožderima na Solomonskim otocima, indijanskim divljacima, narkokrijumčarima, propalim pankerima, pokvarenim farmaceutima, sumnjivim lovatorima.

To što su Malnar i Bebek vidjeli ili iskusili stalo bi u tri ili pet običnih ljudskih egzistencija, pa i ne čudi da njihova knjiga "U potrazi za Staklenim Gradom" nudi bogatstvo sadržaja, avanture i zabave. Uočljivo je da su se autori trudili oko stila i jezika, pa je i danas knjiga izvanredno čitka.

Željko Malnar, istraživač, putopisac i filmski radnik, rođen je u Zagrebu 12. travnja 1944. Nakon što je započeo studij medicine u Zagrebu, otišao je na Istok. U Indiji je živio više od 10 godina, gdje je studirao na Institutu za masovne komunikacije - Filmski odjel. Nakon diplome studirao je indijsku filozofiju i religiju u ašramu Swamija Shama u Kuiu Wellyju, na Himalaji. Kao vođa ekspedicija postaje poznat nakon što je prošao pustinju Dašt-i-Margo (Pustinju smrti, u Afganistanu), džungle na Šri Lanki, pustinju Thar u Indiji, džungle Amazone. 

Kao redatelj-snimatelj radi za producentske kuće Tropic Venture, John Allen, Don Charman, Film Division of India i druge. Bio je dugogodišnji je suradnik Televizije Zagreb i Televizije Beograd, a godinama je vodio kultnu emisiju 'Nightmare stage' na OTV-u i Z1.

Za uspjehe u zbližavanju i razumijevanju različitih kultura kao počasni građanin dobio je ključeve grada Forth Wortha u Texasu (zbog izvanrednih rezultata expedicije "Around the Tropic World" čiji je bio zapovjednik). Osim njega, zlatne ključeve dobili su još samo džezist Ornet Colman i astronaut Armstrog. Jedini je stranac nositelj titule 'seuli' (poglavica koji govori) u polinezijskoj državi Zapadnoj Samoi. Dobitnik je brojnih priznanja za djelatnosti u sklopu svojeg istraživačkog rada.

Umro je u Zagrebu 9. srpnja 2013.

Borna Bebek rođen je 17. travnja 1948. u Zagrebu. Od rane mladosti putuje istočnim zemljama s ocem, istraživačem podzemnih voda. Nakon završenog studija filozofije i ekonomije prekida magisterij na temu ekonomije zemalja u razvoju i putuje na Istok autobusom, konjem i jahtom. Zaustavlja se u Indiji gdje dulje vrijeme boravi u ašramu u gradu Puri. Vraća se u Europu nastavlja magisterij u Heidelbergu. Upoznavši Željka Malnara, zajedno s njim putuje na Istok. Nakon što se vratio u Europu, u 28. godini doktorira na London School of Economics. Nakon položenog doktorata radi u Zagrebu kao ekonomist proučavajući odnose između zemalja Juga i Sjevera. U ekonomiji interpretira strukturalnu krizu kroz rascjep muškog i ženskog elementa, odnosno rascjep Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. 

U svojoj profesiji poznat je po brojnim radovima i knjigama The Third City, RKP, Boston, SAD, 1983.; Treći grad, Logos, Split; Poslovna etika, Smergija, Zagreb, 2000.; Integrativno vodstvo - leadership, Sinergija, Zagreb, 2005.; Projektiranje procesa i strukture organizacije, Sinergija, Zagreb, 2006. U popularnoj literaturi autor je knjige Santhana, one Man's Road to the East, Bodlev Head, London, 1980., Santana, Matica hrvatska, Zagreb, 1980.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –