Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Marc Reiser

Život je sjajan!

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Biljana Grubačević
  • 09/2020.
  • 80 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201320
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od orgijanja u prednacističkom Parizu, preko neizbježne samoće u poodmakloj starosti, do eksplicitnih prikaza ljubavi muškarca i žene, Jean-Marc Reiser u svom se šestom stripu "Život je sjajan!" ponovno profilira kao vrsni poznavatelj ljudskog stanja, pronicljiv komentator društvene stvarnosti i rođeni satiričar.

Reiser prve stripove objavljuje s osamnaest godina. Jedva punoljetan, jednostavnim crtačkim stilom na svijet donosi živopisne, njemu svojstvene likove, čija prostodušnost i vulgarnost nimalo ne poništavaju njihovu kompleksnost i slojevitost. Upravo u toj dualnosti leži njegova umjetnička snaga – Reiser u stripovski narativ uvodi svojevrsnu »književnu« težinu sadržaja i kritički pristup društvenim temama. Znatiželjno i temeljito zaviruje iza političke pozornice Francuske 60-ih i 70-ih godina, u licemjerjem iskrivljenu prirodu modernog čovjeka, u značajnost i beznačajnost ratovanja.

Posebnost stripa kao medija je da skrati, ogoli te s minimalno riječi i slika prenese što je moguće jaču poruku. Iako ne seže duboko kao književnost niti ne oslikava detaljno kao film, kvalitetan se strip zasluženo diči udarnom snagom poezije. Reiser je toga itekako svjestan, što je evidentno iz njegove vještine da u samo nekoliko kvadrata čitatelju umije približiti najsloženije koncepte ljudske prirode. Zbog sažetosti i lakoće prenošenja poruka, strip se kroz svoju dvostoljetnu  povijest profilirao kao jedna od najpopularnijih političko satiričkih umjetničkih formi.

Osim što je vizualno atraktivan i jednostavan za prijenos informacija, strip je također izrazito pogodan za slanje političkih poruka, za otvaranje prostora javnoj kritici društvenoga konteksta i društvenih aktera, ali i otvaranje ispušnog ventila za političke frustracije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –