Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Agustín Yáñez

Ide dažd

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Matija Janeš
  • 11/2020.
  • 312 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537953980
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Radnja romana "Ide dažd" smještena je u zabačenom selu meksičke zapadne države Jalisco na početku 20. stoljeća kada ruralnim životom još upravljaju tradicionalni obrasci, a stanovništvo se kreće u liturgijskom ciklusu godine. Cijela plejada živih likova, počevši od župnika i njegovih vikara, mjesnih političkih moćnika, zemljoposjednika, zakupaca, mladih emigranata u SAD, djevojaka u proljeću života u kojima se budi želja, sjajno psihološki profiliranih i povezanih u cjelinu radnje sigurnom pripovjedačevom rukom, bit će ubačena u vrtlog revolucije koji prijeti selu i tradicionalnom životu. 

Čitatelj je vještim narativnim postupkom uvučen u tipične prostore jednostavnih kuća stroge arhitekture, crkve i njezina atrija, Kuće duhovnih vježbi, kolonijalnih kala, kojima se suprotstavlja tek nagoviještena modernistička arhitektura Grada Meksika i jednog novog svijeta u izgradnji.

Ovaj klasik meksičke književnosti, umnogome prvi moderni meksički roman, donosi veliku temu, aktualnu i danas, sukoba dvaju svjetova, onoga tradicionalnoga i katoličkoga s jedne strane i modernoga i sekularnoga s druge. Pri tome se vaga pripovjedačevih simpatija često naginje na onu prvu, tradicijsku stranu, iako je možda, kao i čitatelj, svjestan neminovnosti oluje koja dolazi – dažda koji se sprema pasti – Meksičke revolucije i novína koje će iz temelja izmijeniti baštinjene obrasce života.

Agustín Yáñez Delgadillo (Guadalajara, Jalisco, 1904. – Grad Meksiko, 1980.) bio je meksički pripovjedač, esejist, prosvjetar i političar. Školovao se za odvjetnika, da bi početkom 50-ih magistrirao filozofiju. Njegovo najznamenitije djelo “Al filo del agua” (Ide dažd, 1947.) književna kritika drži pretečom modernog meksičkog romana jer usvaja narativne i stilske tehničke novine iz onodobne europske i američke književnosti. Yáñez je uz književni i prosvjetni rad obnašao i važne dužnosti u kulturnom i političkom životu Meksika kao guverner države Jalisco između 1953. i 1959. i tajnik za prosvjetu Meksika pod vladom Gustava Díaza Ordaza. Bio je aktivan i na najvećem meksičkom sveučilištu UNAM-u. Među njegovim najpoznatijim djelima su i “La tierra pródiga” (Darežljiva zemlja, 1960.), “Las tierras flacas” (Mršave zemlje, 1962.), “Ojerosa y pintada” (Našminkana s podočnjacima, 1960.), “Tres cuentos” (Tri priče, 1964.) i “Las vueltas del tiempo” (Okuke vremena, 1975.). Godine 1973. dobio je Državnu nagradu za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –