Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ksenija Kušec

I onda se dogodilo

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2020.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789533137926
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Micka je niska za svoje godine i smeta je da joj to svi stalno spominju, tome se smiju i daju joj savjete kako bi trebala više jesti pa će više i narasti. A onda jednog dana zbog svoje visine postaje junakinja. Davor je odličan učenik koji se za prezentaciju o slonovima savršeno pripremio, ali je zaboravio poslati multimedijalni dokument na mail. I dok očajno pokušava dobiti ukućane koji bi mu pomogli, shvaća da je imao predrasude prema teti Sofiji, čistačici. Slaven obožava sva vozila jer ne voli hodati. Često se u kući nađu skejtovi, role, bicikli, ali kad se pojave antigravitacijska vozila, čitav grad potpuno poludi za njima. No Slaven postupno shvaća kako ovisnost o tehnološki naprednim prijevoznim sredstvima izaziva novu vrstu opasnosti. Jasna je na praznicima i uživa s mamom ići na njezin posao – naftnu bušotinu. A onda jednoga dana iz te bušotine nekontrolirano počinje izlaziti nafta u ogromnim količinama uzrokujući ekološku katastrofu i postaje jasno kako je filter koji Jasnin djed konstruira ključan za očuvanje okoliša. Lili je često sama u kući, roditelji kasno dolaze s posla, a i kad su kod kuće, nitko s njom ne razgovara pa počinje nestajati – najprije joj nestane ruka, ali kad se osjeća posebno osamljeno, nestaje gotovo cijela. Začudo, to joj se nikad ne događa s bakom i prijateljima. Ipak, situacija se promijeni kad joj roditelji pročitaju dnevnik. 

Svaka je od ovih pet priča pisana je u prvom licu, a autorica nam donosi nježnu i optimističnu priču o djetetu koje se suočava s ozbiljnim problemom, ali pronalazi način da izrazi svoj stav i osjećaje, izbori se za svoja prava i svoje mjesto u društvu. Ksenija Kušec vješto razvija priču oko nekog događaja, zabavno dočarava svakodnevne situacije, a iako se bavi teškim temama, s lakoćom i jednostavnošću pokazuje izlaz i ulijeva nadu, a njezini likovi sazrijevaju, upoznaju svijet oko sebe i postaju hrabriji i bolji ljudi. U ove se priče savršeno uklapaju izuzetne i zaigrane ilustracije Hane Tintor.

Ksenija Kušec, rođena je 1965., u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon). Radi u prosvjeti. Dobila je prvu nagradu za kratku priču (Književni krug Karlovac, 2011) i drugu nagradu za kratku priču natječaja "Nađi uru za literaturu" (2012). Objavila je dvadesetak priča u raznim zbornicima.

Do sada je objavila sljedeće knjige: zbirku priča za djecu "Priče iz Sunčeva sustava" (Profil, 2010.), zbirku priča "Reci mi sve" (CeKaPe, 2013.), kratki roman "Janko i stroj za vrijeme" (Društvo književnika za djecu i mlade, 2013.), roman "Sobe" (CKP, 2014., Zagreb), knjigu za djecu "Prozirna Lili" (Evenio, Varaždin, 2015), roman "Nije moglo bolje" (Hena com, 2016.), zbirku priča "Opća opasnost" (Hena com, 2019.), knjigu za djecu "I onda se dogodilo" (Profil, 2020.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –