Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Bajruši

Možemo! : Kako je nastala nova hrvatska ljevica

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2020.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533138282
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nitko nije previše obraćao pozornost kad je potkraj veljače 2017. dvadesetak žena i muškaraca, stojeći u blizini ruševina zagrebačkog Paromlina, objavilo da su osnovali platformu, ambiciozno nazvanu Zagreb je NAŠ!, s kojom će izići na lokalne izbore u svibnju te godine.

Nešto više interesa izazvao je dobar izborni rezultat, zahvaljujući čemu je njihovih četvero zastupnika i zastupnica ušlo u Skupštinu grada Zagreba, ali i u to vrijeme taj se podatak uglavnom oživljavao kao kratkotrajni bljesak jedne netipične ekipe, koja se razlikovala od svega dotad viđenog u hrvatskoj politici.

Predviđao im se nestanak, kao što su tih godina naglo izbili Laburisti i Orah i ubrzo potonuli. Jednostavno, prevladavalo je razmišljanje da je prostor lijevo od centra rezerviran za SDP, dok su svi drugi osuđeni na propast. Nije se to dogodilo - iz inicijative tih dvadesetak ljudi kraj Paromlina, zbog njihove aktivnosti koja je sljedećih godina izazivala pozornost javnosti, nastao je tri godine kasnije mnogo širi pokret Možemo!

Hrvatsku su 2020. godine obilježila tri važna događaja: pandemija koronavirusa, potres u Zagrebu, a u prosincu i na Baniji, te parlamentarni izbori. HDZ-ova vlada na te događaje nije dobro reagirala i naglo je, između travnja i srpnja, narasla podrška lijevo-zelenom bloku, koji su uz Možemo! činili još Nova ljevica, Radnička fronta i ORaH.

Na srpanjskim izborima dobili su više od 7 posto glasova i osvojili čak 7 saborskih mandata. Postali su treća ili četvrta politička snaga i odjednom je postalo očito da je Hrvatska dobila novu ljevicu, čiji predstavnici ne žele na tome stati jer najavljuju nove akcije i inicijative.

Knjiga prati i pripreme Možemo! za lokalne izbore u Zagrebu nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića.

U knjizi "Možemo! : Kako je nastala nova hrvatska ljevica" Robert Bajruši na 200 stranica opisuje kako je nastao pokret, tko ga čini, tko su njegovi vođe i što planiraju u budućnosti.

Robert Bajruši rodio se 1967. u Rijeci, ali od djetinjstva živi u Zagrebu, gdje je diplomirao na Studiju za socijalni rad. Novinarstvom se počeo baviti 1984. u Poletu, a kasnije je pisao u Studentskom listu, Startu i na Radiju 101. Na početku Domovinskog rata radio je u tjedniku Slobodna Hrvatska. U ljeto 1992. prešao je u zagrebačko dopisništvo Slobodne Dalmacije, a od 1998. je zaposlen u tjedniku Nacional. Za otkriće kako su tajne službe po direktivi Franje Tuđmana pomogle NK Croatiji u osvajanju nogometnog prvenstva 1998/99., Bajruši i Ivo Pukanić dobili su nagradu HND-a kao najbolji investigativni novinari u Republici Hrvatskoj. Kratko vrijeme 2012., bio je glavni urednik Nacionala, nakon čega prelazi u Jutarnji list, kao novinar i politički komentator.

Objavio je dvije knjige: neautoriziranu "Biografiju Zorana Milanovića", a kao ghostwriter i "Memoare" nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –