Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fuat Sevimay

Kapaličaršija

  • Nakladnik: Opus Gradna
  • Prijevod: Maja Tutavac
  • 04/2021.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789538124297
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kapaličaršija" je povijesni roman o najpoznatijoj istanbulskoj tržnici i jednoj od najstarijih na svijetu. Priča započinje sredinom XV. stoljeća i završava u suvremenom dobu. Kroz sudbinu nekoliko likova, Fuat Sevimay gradi bujan tekst u kojem se miješaju legenda, mit, ep, dramski tekst, usmena predaja s povijesnim činjenicama, a sve začinjeno humorom zbog kojeg ovo djelo čitamo kao vrhunsku satiru.

Slučaj, nužnost, sudbina, ratovi i ljubavi, Velika Povijest i mali čovjek, proroci i bitange, čine ovaj roman pravom poslasticom za sve ljubitelje suptilne književne ironije koja nagriza i razgrađuje velike narative i sve autoritete. Usprkos ironiji, ovo je djelo istinskog zaljubljenika u Istanbul i njegovu multikulturnu slojevitost. Između fikcije i fakcije, mašte i činjenica, šaljivih falsifikata i pseudo biografija, autor oblikuje postmodernu priču o kontinuitetu Istanbula, megapolisa koji simbolično i doslovno spaja dva kontinenta.

Fuat Sevimay (1972.) suvremeni je turski književnik. Maturirao je na Gimnaziji Kadıköy Anadolu, a zatim diplomirao poslovni menadžment na Sveučilištu Marmara. Godine 2014. objavio je zbirku priča "Ara Nağme" koja je osvojila nagradu Orhan Kemal, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u Turskoj. Za roman "Kapaličaršija" (Kapalıçarşı) primio je 2015. godine nagradu Ahmet Hamdi Tanpınar.

Autor je dječje knjige "Haydar Paşa’nın Evi" za koju je primio nagradu Arhitektonske komore Ankare 2013. godine. Godine 2011. objavio je roman "Aynalı", a 2014. "AnarŞık". Preveo je na turski književne klasike kao što su James Joyce, Henry James, Paul Beatty, Oscar Wilde, Luigi Pirandello i Italo Svevo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –