Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonardo Padura

Zbogom, Hemingway

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 04/2021.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789532593266
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kubanski istražitelj Mario Conde napustio je službu nakon godina rješavanja zahtjevnih slučajeva i odlučio se posvetiti pisanju. Jedan je od njegovih književnih uzora i Ernest Hemingway, prema kojemu gaji i divljenje i prezir – poglavito zbog raskalašenosti, pretjerana mačizma i odnosa spram drugih ljudi, a naročito Kubanaca. Jednoga dana na Hemingwayevu kubanskom imanju velika kiša na vidjelo izbaci ostatke tijela stare oko 40 godina, taman iz vremena piščeva boravka na Kubi. Conde ne uspijeva zatomiti znatiželju i kreće u još jednu opsežnu istragu ne bi li raskrinkao ubojicu, ali i rasvijetlio mnoge misterije u životu jednoga od najvećih svjetskih pisaca.

"Zbogom, Hemingway" jedan je u nizu kriminalističkih romana Leonarda Padure, čiji je središnji lik kompleksni Mario Conde – aspirirajući umjetnik, ali i vješt istražitelj. Iako narativnom strukturom tipično kriminalističko štivo, ovaj je roman mnogo više od toga. Padurine rečenice otkrivaju čitave svjetove, a ocrtavaju dvije Kube – onu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, s Hemingwayem u središtu, i onu suvremenu.  

Leonardo Padura (1955., Havana) jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih živućih kubanskih književnika. Diplomirao je španjolski jezik i književnost na Sveučilištu u Havani i radio kao scenarist, novinar i kritičar. Najpoznatiji je po seriji kriminalističkih romana o detektivu Mariju Condeu koji su prevedeni na više od dvadeset jezika i nagrađeni prestižnim nagradama: Cafe Gijon (1995.), Hammett za najbolji kriminalistički roman (1997., 1998. i 2005.), Prix des Americas Insulaires (2002.) u Francuskoj, Brigada 21 za najbolji roman godine, Cuban Critics, National Prize za roman (1993.) i Raymond Chandler (2009.).

Roman "Čovjek koji je volio pse" (2009.) kritika je proglasila najboljim što je iz Padurina pera izašlo, a nagrađen je s čak pet nagrada (Francesco Gelmi di Caporiaco, 2010., Prix Initiales, Roger Callois i Critic’s Prize 2011. godine te Critic’s Prize 2015.). Osim toga, dvaput je dobio nagradu za cjelokupni opus: Cuban National Prize for Literature (2012.) te nagradu Princess of Asturius (2015.), jednu od najvažnijih nagrada u Španjolskoj.

Proslavljeni Padurini romani o Mariju Condeu su: "La transparencia del tiempo" (2018.), "Herejes" (2013.), "La neblina del ayer" (2012.), "La cola de la serpiente" (2011.), "Adios Hemingway" (2006.), "Vientos de cuaresma" (2001.), "Pasado perfecto" (2000.), "Paisaje de otono" (1998.), "Mascaras" (1997.). Ostala djela su romani "La novela de mi vida" (2002.) i "Regreso a Itaca" (2016.) te zbirka kratkih priča "Aquello estaba deseando ocurrir" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –