Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Banijska književna antologija

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Nakladnik: Hrvatski P.E.N. centar
  • Urednik: Miroslav Kirin, Boris Vrga
  • 06/2021.
  • 363 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342917
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Potaknuti nedavnim razornim potresom koji je u žižu javnosti doveo inače zapostavljeno područje Banije, odnosno Banovine, kolega Boris Vrga i ja odlučili smo napraviti antologiju banijskog pjesništva i proze kako bismo ukazali na taj iznimno vrijedan, a nedovoljno poznat segment nacionalne i regionalne kulture. Riječ je o tridesetak autora i autorica koji su živjeli i djelovali od početka dvadesetog stoljeća pa sve do početka dvadeset i prvog stoljeća.

Miroslav Kirin


Nastojeći da antologijom popunimo nedostatnost znanja o ovoj  regiji, istu smo bazirali na dva precizno definirana formalna kriterija. Prvi je prostorni, definiran administrativnim granicama Banije koje čine rijeke Kupa, Sava, Una i Glina te naselja Petrinja, Glina, Kostajnica, Dvor na Uni, Dubica i južna urbana zona grada Siska.  Drugi je vremenski, obilježen kontinuitetom od preko stotinu godinu, točnije od pojave književne moderne (1895 – 1916)  čiji su programatski zahtjevi za antiutilitarizmom književnine i punom slobodom umjetničkog stvaralaštva, svedeni na promociju ideja secesije, simbolizma, dekadencije, impresionizma i neoromantizma,  naišli na plodno tlo na banijskom području.

Boris Vrga

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –