Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ian Baxter

Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Igor Buljan
  • 10/2021.
  • 144 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555102
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Već gotovo 80 godina koncept i razmjeri nacističkog programa genocida ostaju neizbrisiva mrlja na ljudskoj vrsti. To je stravična stvarnost na koju podsjeća knjiga Iana Baxtera "Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj" kroz 250 rijetkih fotografija iz ratnih arhiva. Procjenjuje se da je između 1941. i 1945. godine tri i pol milijuna Židova i nepoznat broj drugih nearijskih naroda, uključujući sovjetske ratne zarobljenike i Rome, ubijeno u šest koncentracijskih logora podignutih u Poljskoj: Auschwitz-Birkenauu, Belzecu, Chelmnu, Majdaneku, Sobiboru i Treblinki.

Koliko god te fotografije bile jezive, današnje generacije valja podsjećati na nečovječnost o kojoj svjedoče, ako ni zbog čega drugog onda radi toga da se takvi stravični zločini više nikad ne ponove. Ova knjiga želi postići upravo to, prikazujući povijest tzv. konačnog rješenja te podizanje logora u sklopu Operacije Reinhard, najsmrtonosnijeg dijela holokausta, pokrenutog na Hitlerov zahtjev da se ubrza konačno rješenje židovskog pitanja, čija je jedina svrha bila masovno ubijanje i genocid.

„Mnogobrojne izvorne fotografije iscrpno opisuju sve aspekte funkcioniranja nacističkih logora smrti u okupiranoj Poljskoj na način koji je jedinstven čak i u svjetskim razmjerima, pogotovo zbog dijela korištenih fotografija koje su otkrivene i znanstveno obrađene tek u posljednjih nekoliko godina. Njihov redoslijed, legende i prateći tekst u potpunosti objašnjavaju taj povijesni proces, u skladu s trenutnim znanstvenim spoznajama.“ (Goran Hutinec)

„Iako Baxter donosi i kraće tekstualne analize djelovanja najvećih nacističkih logora na području okupirane Poljske – Auschwitza, Chelmna, Majdaneka, Belzeca, Sobibora i Treblinke – ono što ovu knjigu čini posebno zanimljivom je vizualni sadržaj. Fraza da slika govori više od tisuću riječi s pravom je potvrđena u Baxterovoj knjizi. S jedne strane to su fotografije stradanja uglavnom Židova, ali i ruskih vojnih zarobljenika, a s druge fotografije bezbrižne, opuštene pa čak i vesele atmosfere u kakvoj su svoj boravak u spomenutim logorima provodili njemački oficiri i vojnici. Upravo taj kontrast najbolji je opis one poznate teze Hannah Arendt o „banalnosti zla”. (Hrvoje Klasić)

Ian Baxter vojni je povjesničar specijaliziran za njemačku vojnu povijest 20. stoljeća. Napisao je više od pedeset knjiga, među kojima su: "Poljska – osamnaestodnevni pobjednički marš", "Panzeri u sjevernoj Africi", "Ardenska ofenziva", "Zapadna kampanja", "Crvena armija u Staljingradu", "Elitne njemačke snage u Drugom svjetskom ratu", "Rommel i afrički korpus", "Podmornički rat", "Šesta armija i put u Staljingrad" i druge.

Napisao je više od stotinu članaka, uključujući »Posljednji Hitlerovi dani«, »Vučja jazbina«, »Priča o raketnom programu V1 i V2«, »Tajna letjelica iz Drugog svjetskog rata«, »Rommel u Tobruku«, »Tajni britanski planovi za atentat na Hitlera« i mnoge druge. Također je za objavljivanje recenzirao brojne vojne studije, pribavio tisuće fotografija i važnih dokumenata raznim nakladnicima i filmskim kompanijama diljem svijeta kao i držao predavanja u raznim školama, na koledžima i sveučilištima širom Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –