Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Erić

Advenstki vijenac

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 12/2021.
  • 124 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746490
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zbirci pripovijedaka "Advenstki vijenac" ponajveći se zaokret vidi u Erićevom naglašenijem opisivanju duhovne dimenzije, religijskoga, što je toliko dominantno da čini konceptualnu okosnicu zbirke i zajednički nazivnik svih priča, ma koliko po mnogo čemu ostalome uvrštene priče bile raznovrsne. Kao da se mentalno pripremao za skori kraj života i za konačno upoznavanje s onostranim, Željko Erić se u ovim pričama posvećuje traženju nadzemaljskoga i transcedentnoga smisla, pa su mu priče ispunjene kršćanskim obećanjima i utjehama spasa, iskupljenja i vječnosti.

U svakoj priči dogodi se čudo, čudo ljudske dobrote ili čak nadnaravno čudo. Da bi motivacija takvih nevjerojatnih trenutaka, pa čak i obrata bila efektnija, radnje svih priča Erić smješta u blagdanska vremena kao što su adventsko razdoblje, Božić, Uskrs, na Tri kralja...

Željko Erić rođen je 1956. godine u Bizovcu. Pisati počinje vrlo rano, a već u osnovnoj školi objavljuje svoju prvu pripovijetku u časopisu Veritas. Nakon toga tekstove i pripovijetke objavljuje u raznim novinama i časopisima ali uglavnom pod pseudonimom.

Prva zbirka pripovijedaka "Kod klena" izlazi mu 2005. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske Bizovac. Jedan je od inicijatora pokretanja časopisa Matko koji izlazi kontinuirano sve do danas. U tom časopisu redovno je objavljivao razne priloge te ukupno 35 pripovijedaka. Njegova pripovijetka Priča o Rubiju uvrštena je u antologiju "Šokačka čitanka" koju su uredili Goran Rem i Helena Sablić Tomić. Pored pripovijedaka napisao je i igrokaz Mačkov Božić koji je doživio brojne izvedbe i bio vrlo popularan kod dječje publike.

Godine 2011. izašla mu je i druga knjiga pod naslovom "Pripovijetke". Zbirka pripovijedaka "Adventski vijenac" je njegova treća objavljena knjiga.

Bio je član Matice hrvatske, dragovoljac Domovinskog rata i ratni invalid. Preminuo je 12. rujna 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –