Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chaim Potok

Zovem se Asher Lev

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Matija Janeš
  • 12/2021.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533620367
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zovem se Asher Lev, onaj Asher Lev, o kojem ste čitali u novinama i časopisima, o kojem toliko govorite za svojim svečanim večerama i koktel-zabavama, notorni i legendarni Lev autor Bruklinskog raspeća. Ortodoksni sam Židov. Da, naravno, ortodoksni Židovi ne slikaju raspeća. Ustvari, ortodoksni Židovi uopće ne slikaju – na način na koji ja slikam", riječi su kojim se glavni lik na početku obraća čitateljima, postavljajući odmah na stol sve karte ovog romana o odrastanju.

New York 50-ih godina 20. stoljeća mjesto su i vrijeme gdje kreće radnja. Bruklinska ortodoksna hasidska zajednica ostvaruje neobičan suživot sa svojom bučnom i užurbanom okolinom, uklopljena u samo središte zapadnoga svijeta. U toj igri svetog i profanog pojavit će se dječak sa slikarskim darom. Dar će ga, usuprot željama i očekivanjima obitelji, voditi svojim putom, prema sukobu tradicija, mišljenja i svjetonazora. Put slikarskog razvoja odvest će ga u Firencu i Pariz, gdje će se nužno susresti s bogatom tradicijom kršćanske umjetnosti u čijem središtu stoji križ. Iz tog susreta rodit će se slike za neke sablazan, za druge remek-djelo. 

Ovaj divan roman o djetinjstvu, umjetnosti, srazu sekularnog i religijskog te povijesti mogao je napisati samo onaj tko je imao izravan uvid u sve te različite svjetove, njujorški pisac, umjetnik i rabin Chaim Potok. Roman je bio velika uspješnica New York Timesa još dugo nakon što se pojavio 1972. godine, dobio je filmsku, kasnije i kazališnu adaptaciju, a 1990. doživjet će i nastavak "Dar Ashera Leva".

Chaim Potok (1929. – 2002.) bio je američki književnik i rabin. Rođen je u Bronxu u obitelji poljskih imigranata. Odgojen je u ortodoksnom židovskom duhu i nakon završenog teološkog fakulteta, zaređen je za rabina konzervativne tradicije. Negdje u to vrijeme studira književnost i filozofiju te počinje pisati kratke priče. Od 1955. do 1957. kao kapelan vojske SAD-a služio je u Južnoj Koreji.

U književnom svijetu Potok se proslavio već 1967. svojim romanom "The Chosen", s kojim je osvojio važne književne nagrade i koji je 39 tjedana boravio na ljestvici uspješnica New York Timesa. Po romanu je snimljen i nagrađivan film. Zatim je uslijedio nastavak tog romana "The Promise", u kojem obrađuje omiljenu mu temu o hasidskom i ortodoksnom židovstvu u susretu sa sekularnim svijetom. U to vrijeme počinje se baviti i uredničkim poslom. Također prevodi hebrejsku Bibliju na engleski. Uz druge romane napisao je i više publicističkih knjiga o židovstvu. Pisao je i drame te romane za djecu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –