Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Periš Ivana Štrukelj

Straška izvrće neistine

  • Nakladnik: Fierce Women
  • Ilustracije: Ivana Štrukelj
  • 02/2022.
  • 23 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789534938324
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon prve slikovnice, u kojoj nas je Straška suočila s važnim, ali i pomalo teškim pitanjima, u novoj slikovnici “Straška izvrće neistine”, ova junakinja upoznaje život i djelo istraživačke novinarke Nellie Bly, koja je inspirira da hrabro razotkrije neistine i bori se za bolje društvo.

Treba li slijepo vjerovati reklamama? Zna li mama najbolje? Koja je hrana zdrava?, pitanja su o kojima Straška kritički razmišlja, a odgovori do kojih dolazi navode je da potakne promjenu. 

Slikovnicu u kojoj znatiželjna Straška otkriva da nisu svi izvori informacija jednako pouzdani, potpisuje književnik Želimir Periš, dok je tekst svojim veselim i vizualno upečatljivim ilustracijama oživjela  ilustratorica Ivana Štrukelj. Osim Straške u slikovnici se pojavljuju i likovi koje ste upoznali u slikovnici “Straška postavlja teška pitanja”, mama, tata, brat Gojko, pas Faun i mačka Flora.

Obje slikovnice o Straški, odličan su alat za poticanje kritičkog razmišljanja, promišljanje rodne ravnopravnosti u krugu obitelji, suzbijanje predrasuda te osnaživanje žena i djevojčica. 

Osim na hrvatskom jeziku, slikovnica je objavljena i u prijevodu na engleski jezik, pod nazivom “Fiercey exposes falsehoods”.

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije. Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i tri romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.), "Mima i vaše kćeri" (2015.) i "Mladenka kostonoga" (2020.), a za potonji je 2021. godine dobio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman.

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja. Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –