Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tihana Petrović Leš

Mjesta sjećanja : Sveti Rok i Lovinac

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 04/2022.
  • 341 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281587
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tema ove interdisciplinarne studije su mjesta Sv. Rok i Lovinac u Lici sagledana iz perspektive kulture sjećanja u kojoj važnu ulogu imaju mjesta sjećanja. Pritom je ovdje riječ o konceptu društvenog sjećanja utemeljenog na svakodnevnoj komunikaciji i interakciji članova obitelji, međugeneracijskom sjećanju, a njezin sadržaj sastoji se od povijesnoga iskustva suvremenika i izražava se u ograničenom vremenskom razdoblju od osamdeset do sto godina, razdoblju koje obuhvaća tri do četiri generacije.

Studija slučaja "Mjesta sjećanja : Sveti Rok i Lovinac" Tihane Petrović Leš posvećena je građanskim obiteljima u dugom razdoblju od 1870-ih do 1939., uvažavajući pritom činjenicu da 1918. ne označava prekid. Razdoblje nakon završetka Velikog rata govori u prilog kontinuitetu života na periferiji nekadašnje Habsburške Monarhije, bogatstva kulturnoga života od prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, procesima izravnih transfera, kasnijim odjecima Monarhije, ali i razvoju autohtone kulture na koju djeluju modernizacijski procesi.


“Pogled na tvorbu mjesta sjećanja kakav nudi autorica izuzetno je rijetko primjenjivan u domaćoj etnologiji: jedinica analize je građanska obitelj, koja svoja mjesta sjećanja ostvaruje kroz transgeneracijske prijenose, pozicioniranje njezinih članova u raznorodnim lokalnim, nacionalnim i širim globalnim strujanjima te interakciju s raznorodnim političkim, društvenim i kulturnim akterima. Tako analizirana obitelj funkcionira u skladu s teorijskim konceptom ‘graditelja kulture.”

(iz recenzije Nevene Škrbić Alempijević)

Tihana Petrović Leš je etnologinja, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje njezinih istraživanja su nacionalna etnologija i kulturna antropologija, organizirano kućno rukotvorstvo, kulturno-antropološka istraživanja tekstila i odijevanja te nematerijalna baština, osobito čipkarstvo.

Dobitnica je nagrade “Milovan Gavazzi” Hrvatskog etnološkog društva (2008.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –