Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Laura Ćuti

Prve simpatije

  • Nakladnik: Leure book
  • Ilustracije: Smiljana Čoh Leone, Fabio Leone
  • 09/2022.
  • 33 str., meki uvez
  • ISBN 9789535014911
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

TAKVA 

Zašto sam takva,
puna osjećaja?
Sve se samo račva.
Sve dublje i dublje,
dok mi misli postaju grublje.
Lako se zaljubim u nekoga,
srca sam premekoga.
Ne znam što da radim jer mi se uvijek srce slomi,
i uvijek, baš uvijek završim u mentalnoj komi.
Kako da o drugima prestanem razmišljati,
i sretne ljubavne završetke smišljati?
Previše si dopuštam uzbuđenja,
previše oksitocijalnog trenja.
Što ćeš, tako je u nas tinejdžera,
ali sada u mene stiže nova era.
Novi zaključci, nove pobjede
i steći manje osjećajne objede.
Savršena sam kakva jesam,
pjesme mi trebaju da osjećaje u njih stresam.
Nekada znam pretjerati,
i ljude oko sebe otjerati.
Bitni su oni koji ostaju,
a i moji osjećaji mudrost postaju.

Stihovi Laure Ćuti, nižući rime i obrate, s velikom hrabrošću opisuju široku lepezu stanja i odluka kojima je u podlozi svima nam dobro poznata motivacija: zaljubljenost. Sve „one", bezimene pokretače emocija, pritom uistinu i nije trebalo imenovati. Laurina poezija, naime, nadrasta njezine simpatije i pohranjuje ih kao stablo godove u svojem okomitom rastu. A stablo zvano Laura će rasti. Ne samo u ljudskom smislu već i u pjesničkom. Jer riječi iz nje nadiru snažno i odlučno, ostavljajući u čitatelju dojam da će nam još mnogo toga reći u rastu i širenju krošanja koji su pred njom. 

Osobitu pozornost u tom smislu zaslužuju pjesme koje stoje na početku i kraju zbirke, dajući svojevrstan okvir ovom pjesničkom rukopisu. U njima lirski subjekt, osviješteno i moćno, progovara o vlastitoj prirodi, žudnji i pjesničkom daru. Upravo u stihovima koje posvećuje sebi kao pjesnikinji, najsnažnije odzvanja Laurin pjesnički talent. 

Često mislimo (priznajmo si) da dječje zaljubljenosti nose dječje probleme, a da su veliki problemi rezervirani za nas „velike". Svojom poezijom Laura ruši ovu predrasudu. Njezini stihovi potrebni su nam i kako bismo se podsjetili da smo ispred ljubavi ustvari svi jednako mali. (Dobrila Zvonarek, urednica)

Laura Ćuti rođena je 2005. godine, i od ranog djetinjstva hvatala se pera. Pohađala je Osnovnu Montessori školu u kojoj je svojim zrelim razmišljanjima, odgovorinim ponašanjem i uvijek pozitivnim stavom ostavila izniman trag. Učitelje je oduševljavala svojom iskrenošću, izravnošću i znatiželjom te zaraznim osmjehom po kojem je upečatIjiva. Sudjelovala je u nizu školskih natjecanja i projekata znanstvenoga tipa, a i aktivna je sportašica, trenira triatlon. 

Odlukom Nadzornog odbora Hrvatske lige za hipertenziju, Laura Ćuti je primila Priznanje 'Pojedinac uzor 2022.' za svoje aktivnosti u promoviranju zdravog načina života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –