Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Kosor

Kraljica: Života ima i izvan politike

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 06/2023.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556888
  • Cijena: 24.82 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Kraljica" Jadranka Kosor pokazuje drugu stranu svoje prirode, onu zaigranu, opušteniju, manje ozbiljnu. Ali i vještinu pripovijedanja, uvjerljivog portretiranja karaktera te hrabrog razgrtanja zaštitnih ovoja koji skrivaju rane iz njezine osobne prošlosti.

Malena se djevojčica u svome rodnom Lipiku voljela maskirati u kraljicu; ona koja je socijalnim položajem bila bliže ulozi Pepeljuge, maštala je o tome da bude kraljica. Naravno, Hrvatska je republika i u stvarnosti se nešto takvo nikad nije moglo dogoditi. Ali u virtualnoj stvarnosti i to je ostvarivo: Jadranki je ponuđeno da u realitiju jedne nacionalne televizije pjeva pod maskom koju će sama izabrati.

Budući da je oslobođena stega politike i više nije robinja uštogljenoga, ozbiljnoga političarskog ponašanja, Jadranka Kosor odabire masku i kostim kraljice i nastupa s uspjehom u spomenutom realitiju. Realizirao se san male djevojčice iz Lipika!

Pokazuje time svima i drugo svoje lice, nije uvijek samo ozbiljna i zabrinuta političarka, nije samo „Suzana“, već i osoba koja se voli nasmijati, igrati i šaliti se… Ne rugati se drugima, nego šaliti i na svoj račun. I tako ta slika kraljice dolazi čak na naslovnicu ove knjige. Hm, lijepa karijera: nakon premijerke, evo i kraljica!

— Velimir Visković

Jadranka Kosor rođena je u Pakracu 1953. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Do kraja 1995. radila je kao novinarka na Hrvatskom radiju. Dobitnica je nagrade "Zlatno pero" HND-a i nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" HRT-a. Od izbora 1995. do kraja 2015. aktivna u politici. Bila je zastupnica u Hrvatskome saboru, potpredsjednica Sabora, ministrica i potpredsjednica Vlade, a od 6. srpnja 2009. do kraja 2011. i predsjednica Vlade. Za mandata Vlade J. Kosor deblokirani su i završeni pregovori za EU. Jadranka Kosor potpisala je Pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju 9. prosinca 2011.

Autorica je dobitnica nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade "Europski krug" Hrvatskog europskog doma i nagrade "Dr. Elemer Hantos" Zaklade za srednju Europu. Mnoge udruge iz Domovinskog rata proglasile su je počasnom članicom, a nekoliko gradova počasnom građankom. Primila je i nekoliko odlikovanja te Povelju Republike Hrvatske. Objavila je četiri knjige.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –