Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ia Genberg

Detalji

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sara Profeta
  • 07/2023.
  • 136 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594249
  • Cijena: 17.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Žena u vrućici poseže za jednim romanom da bi na prvim stranicama pronašla posvetu iz mladosti. Tekst što je pred njom odmah, kao eho prošlosti, otvara snolik put dohvaćanja sasvim sitnih detalja iz memorije, razasuta mozaika bliskih odnosa. Groznica traje, bujica navire, a konture četvero ljudi – Johanne, Niki, Alejandra i Birgitte – polako se izoštravaju u suptilnoj kompleksnosti, postajući tako emocionalna čvorišta čitava jednog vijeka, obilježena i pronalaskom i gubicima.

Prestižnim švedskim Augustom nagrađen roman "Detalji" gotovo da je književna studija života samog. U maniri velikih kanonskih književnica, Ia Genberg poseže za svakodnevnim kad traži smisao, za prošlošću kad razabire sadašnjost, a za slojevitim kada oblikuje jednostavno. Svaki od književnih portreta koje u romanu prikazuje riznica je za sebe, a onda i štivo nad kojim se dugo promišlja što to, zapravo, u životu vrijedi.


Svaki portret postaje lirska enciklopedija koja obuhvaća ljudski život. Svakodnevni događaji prikazani su u svoj svojoj složenosti, s egzistencijalnim, pa i političkim dimenzijama.
Aftonbladet, Švedska

Dirljiv i značajan spoj elegije, memoara i životnih promišljanja. (…) Nešto je vrlo luminozno u Genberginu pogledu i prozi.
La Vanguardia, Španjolska

Odmah spočetka možemo vidjeti mirnu i meku eleganciju Genbergina stila: elokventnost nikada ne pada u manirizam, već tjera misao naprijed, s preciznošću i osjetljivošću.
Morgenbladet, Norveška

Ia Genberg piše o čežnji, gubitku i prolaznosti u romanu ispripovijedanom meditativnim djelićima izgubljenih prijateljstava.
Weekendavisen, Danska

Ia Genberg (Stockholm, 1967.) karijeru je započela kao novinarka, a u književnosti je debitirala 2012. romanom "Söta fredag". Otad je objavila roman "Sent farväl" (2013.), zbirku priča "Klen tröst och fyra andra berättelser om pengar" (2019.) i, na kraju, roman "Detalji" (2022.).

Iako su joj sva djela kritički pohvaljena, a čitateljski dočekana s oduševljenjem, s posljednjim je postigla najveći uspjeh. Roman je 2022. godine ovjenčan najvažnijom švedskom književnom nagradom August, a 2023. i nagradom Aftonbladet. S pravima prodanima u tridesetak zemalja, Genbergini "Detalji" putuju diljem svijeta i žive na mnogim jezicima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –