Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Pas iz kartonske kutije

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • Ilustracije: Maja Biondić
  • 09/2023.
  • 26 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222610
  • Cijena: 14.70 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Pas iz kartonske kutije“ je priča o predrasudama, nerazumijevanju, ljubavi, dostojanstvu i sramu. Gospođa Lela ima velikog psa, a istovremeno skuplja plastične boce. Gospodin Mitak vjeruje kako je pas gospođe Lele još i rasni pas, a velike rasne pse imaju samo bogati ljudi, dok plastične boce skupljaju siromašni. On također smatra kako svaki čovjek mora držati do sebe i svog ugleda, a kopanje po smeću nije nimalo dostojanstveno.

Ali on ne zna da je gospođa Lela svog psa (koji, naravno nije rasni, iako to nema nikakve veze) pronašla na cesti, kao štene ostavljeno u kartonskoj kutiji, pa ga je udomila ne znajući da će narasti toliko velik i da će mu trebati puno više hrane no što bi si ona mogla priuštiti svojom nevelikom mirovinom. Zato skuplja plastične boce, prodaje ih i za taj novac kupuje hranu za svog psa.

Naizgled suzdržane ilustracije prigušenog kolorita Maje Biondić (također vlasnice udomljenog psa!) čine idealnu ravnotežu s tekstom Zorana Pongrašića promišljeno napisanim velikim tiskanim slovima.

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac u rock grupi Kost i koža. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, a njegova se djela nalaze u školskoj lektiri, čitankama i udžbenicima.

Objavljeno mu je pedesetak naslova. Uvršten je u više zbornika, leksikona i antologija. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Kao urednik priredio je i uredio preko četrdeset knjiga. Zbog pokretanje biblioteke „Vrata u podrum / slikovnica za odrasle“ dobio je Crnu ovcu - posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice.

Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: "Mama je kriva za sve", "41,5oC", "Gumi-gumi", "Vidi majmuna!", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka" i "Kuja za vješanje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –