Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veronika Santo

Venecijanski sat

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 02/2024.
  • 212 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746636
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Venecijanski sat” je treći roman Veronike Santo i do sada najbliži onome što nazivamo znanstvenom fantastikom.

U blizini jednog dalmatinskog otoka  Ivan, ratni izbjeglica iz Bosne, nailazi na potopljenu venecijansku galiju. Tako počinje avantura koja se nastavlja u sjeni kamenog Sata izgrađenog za davnih Kandijskih tursko-venecijanskih ratova. To je i točka susreta svih onih koji bi htjeli prodrijeti u tajnu Sata ili pobjeći od vremena u kojem se nalaze: Mihe, djevojčice sa izrazitim talentom za brojeve, profesora povijesti koji traži lijek za neizlječivu bolest, kapetana  venecijanske galije 'Zvijezda mora',  njegovog mladog časnika te samog turskog astrologa i magičara po čijem je nacrtu sagrađen kameni Sat.   


Tema romana je naš odnos prema vremenu i strah od onoga što nam donosi budućnost u trenutku kada sve ono što se događa oko nas daje naslutiti kaos i entropiju.  

Može li se uistinu pobjeći iz vremena kojem pripadamo? I ako da, koja je cijena koju moramo platiti? Svaki lik u romanu odgovara na ova pitanja na svoj, osebujni način. I  tražeći odgovore na ova pitanja nalazi svoje mjesto u  avanturi “Venecijanskog sata” koja se odvija između sugestivnih pejzaža Dalmacije i raskošnih palača Venecije koja izranjaju iz magle  naizgled nestalog vremena.

Veronika Santo, počela  je pisati fantastiku i znanstvenu fantastiku osamdesetih godina. Prva priča joj je objavljena u časopisu "Sirius". Dobitnica je nagrade "Sfera" za priču "Evici s ljubavlju". Priča "Vrt pramčanih figura" pobijedila je na natječaju za kratku priču magazina "Znak Sagite", a priča "Tri Laure" dobila je nagradu "Artefakt" udruge 3. zmaj iz Rijeke.

Devedesetih godina ne piše, ali se njene priče nastavljaju objavljivati u raznim časopisima i antologijama. Priča „Tragovi“ uvrštena je u antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele „Ad Astra“. 

Ponovno se počinje baviti pisanjem 2005. godine objavljujući najviše u književnom časopisu za znanstvenu fantastiku "Ubik". Do sada je objavila dvije samostalne antologije priča u Hrvatskoj, jednu u Italiji, romane "Granice na vjetru", "Jedne noći, u šumi, koraci na stazi" i ”Venecijanski sat”.

Priče su joj uvrštene u više antologija, kako u Hrvatskoj i Srbiji, tako i u Italiji, neke od njih su nagrađivane. Priča „Duboke vode“ jedna je od pobjednika međunarodnog književnog natječaja “La Biblioteca di Babele” organiziranog pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Torinu. Priče "Evici s ljubavlju" i "Uvijek nedjeljom" nagrađene su nagradom 'Sfera', a za priču "Tri Laure" dobila je nagradu Artefakt udruge 3. zmaj iz Rijeke. Priča "Vrt pramčanih figura" pobjednik je na natječaju za kratku priču časopisa Znak Sagite.

2017. godine roman "Granice na vjetru" dobio je nagradu Sfera.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –