Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jelena Zlatar

Knjige u priči

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 02/2024.
  • 197 str. , meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538019371
  • Cijena: 17.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jelena Zlatar Gamberožić u ovoj knjizi originalnog, gotovo zrcalnog naslova "Knjige u priči", nakon četiri zbirke kratkih priča (Odjavna karta, Ticala, Strani gradovi, Svijet je gladno mjesto) i jednog romana (Slijepa točka) odmiče se od proznog narativa fikcije i ulazi u svijet hibridnih književnih formi; književnih osvrta, eseja i pisama.

Premda je u ovoj knjizi, izlazeći iz područja fikcije i proze, izabrala drugu formu, teme i motivi ostaju gotovo isti. Birajući knjige o kojima piše, teme koje u esejima propituje i analizira te pisma koja piše njoj važnim književnicima, vraća se svemu onom što ispisuje u svojim pričama, svojim prethodnim knjigama: psihologiji, sociologiji, feminizmu, ali i vlastitoj intimi.

U prvom su dijelu četiri eseja, četiri teksta pisanih perom znanstvenice, a obuhvaćaju širok raspon tema – od psihoanalitičkog pristupa bajkama, preko propitivanja pojma i značenja kiča u umjetnosti i opsesije u književnosti do pojma ženskog narativa u književnosti i njegovog značenja u književnom, ali i sociološkom kontekstu.

U drugom dijelu knjige iz osobne knjižnice uzima pet poznatih naslova, iscrpno ih analizirajući kroz različite perspektive: sociološku, psihološku i književnu, nudeći čitatelju zanimljiv uvid u psihologiju likova, odnose, društveni i socijalni kontekst, rekonstruirajući ih čitateljski i književno teorijski.

Neposlana pisma piscima nježna su i intimna svjedočanstva o svjetovima koje je otkrivala u knjigama. Autorice i autori, čije je riječi strastveno i gladno gutala još od onog prvog dana u knjižnici, ostavile su trajan idubok trag na njenu čitateljsku i osobnu sliku svijeta. To su mjesta susreta i dijaloga s onima čije je riječi pohranila duboko u geografiju svoje čitateljske karte, pretvarajući je u permanentnu ulaznicu u svjetove koji su nam u ovim nesigurnim, teškim vremenima možda potrebniji no ikada.

Sanja Vučković, iz pogovora

Jelena Zlatar Gamberožić (1982.) je viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, vanjska suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe). Njezini glavni interesi su ruralna i urbana sociologija te sociologija prostora. Doktorirala je 2012. godine. Autorica je znanstvene knjige pod naslovom "Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka perspektiva" (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013). Glavna je urednica biblioteka "Znanost i društvo" (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) i "Posebna izdanja" (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu). Napisala je roman "Slijepa točka" (CeKaPe, 2015.) te zbirke kratkih priča: "Odjavna karta" (CeKaPe, 2014.), "Ticala" (HENA COM, 2016.), "Strani gradovi" (CeKaPe, 2018.) i "Svijet je gladno mjesto" (CeKaPe, 2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –