Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lina Nordquist

Gladno srce

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Lana Momirski
  • 03/2024.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586953
  • Cijena: 23.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nepodnošljivo je živjeti bez ljubavi. Znaju to i Kåra i Unni, dvije žene povezane jednom obitelji koje se nikada nisu upoznale. Obje je društvo iznevjerilo, ali one su bile spremne ubiti kako bi preživjele.

U kolibi usred šume Kåra, udovica u pedesetima, planira sprovod za svekra. Progone je sjećanja. Brak je za nju bio poput zatvora, a obitelj u koju se udala oduvijek joj je zagonetka. Ni oni ne slute njezine mračne tajne. Šutljiva i naizgled krhka Kåra desetljećima je držala jezik za zubima, ali sada želi progovoriti o svojim grijesima.

Sedamdeset godina prije, početkom dvadesetog stoljeća, snalažljiva i odvažna Unni osuđena je jer je pomagala ženama da pobace. S ljubavnikom i sinom bježi iz Norveške u Švedsku, gdje pronalaze dom u trošnoj kolibi. Zima kuca na vrata i Unni, ponovno trudna, zna da ih samo čudo može spasiti od sigurne smrti. Može li ljubav dostajati?

"Gladno srce" emotivno je razoran, napet i hrabar roman o ženama koje u vremenu kada muškarci kroje pravila žude za slobodom i dostojanstvom. Lina Nordquist napisala je sagu o ženskoj snazi, literarnu bombu koja, poput stvarnog života, pulsira između tragedije i tog tračka svjetlosti koji daje smisao patnji.

Iz medija:

Fenomenalna priča s nevjerojatno dobrim krajem, potpuno nevjerojatnim. Njezini su opisi prirode, svjetlosti, šume i ljubavi… naprosto bez premca. (…) Fantastičan prvijenac. Među najboljima koje sam u životu pročitao. – Go'kväll

Pomni portreti likova te uvjerljiv prikaz teškoga života zakupaca početkom 20. stoljeća doista su očaravajući, a autoričino znanje o promjenama u prirodi zadivljuje. Radnja je napeta, no ne i predvidljiva, sadržaj nas stalno iznova iznenađuje, premda nam autorica tu i tamo daje naslutiti kako je sve povezano. – BTJ-häftet 

Gladno srce Line Nordquist izvanredno je uspješan prvijenac, uvelike u tradiciji skandinavskog realizma, ali s vlastitim štihom, bliskošću s prirodom i psihološkom preciznošću. – WDR

Lina Nordquist (1977.) rođena je i odrasla u Hälsinglandu, pokrajini u kojoj se odvija radnja ovoga romana. Studirala je farmaciju u Uppsali, gdje živi od studentskih dana. Iako je isprva namjeravala raditi u struci koju je diplomirala, ubrzo se opredijelila za istraživački rad na području krvnog tlaka i dijabetesa, na čemu je 2007. i doktorirala. Predaje na sveučilištu u Uppsali, gdje je docentica iz fiziologije. Aktivna je političarka stranke Liberala, a od 2018. i parlamentarna zastupnica. Od 2021. Lina Nordquist popisu svojih zanimanja može dodati i ono književnice – njezin prvijenac "Gladno srce" naišao je na izvanredne kritike i 2022. Proglašen je Knjigom godine. Te je godine objavljen njezin drugi roman, a u pripremi je i treći.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –