Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
César Aira

Dokoni dani u Patagoniji

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 03/2024.
  • 392 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586786
  • Cijena: 24.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Dokoni dani u Patagoniji" donosi pet novela jednog od najcjenjenijih južnoameričkih autora današnjice, velikog ekscentrika argentinske i svjetske književnosti Césara Aire, za kojeg je još jedan velikan Roberto Bolaño zapisao da je "jedan od tri ili četiri najbolja živuća pisca na španjolskom jeziku".

Od avenija Buenos Airesa do terasa Pariza, od rodnog mu General Pringlesa do nakraj neizmjerne Patagonije, Airine “književne igračke za odrasle”, njegove “dadaističke bajke”, nosit će nas kroz svijet prepun magije i zbilje, filozofije i fantaz­magorije, tzv. visoke umjetnosti i popularne kulture. U nadahnutom prijevodu Dinka Telećana kotao demijurga Aire žari se potpaljen nesputanom maštom i goropadnim humorom; u njemu vjetrovi ljubuju sa šveljama, mlade panke­rice-lezbijke ustaju protiv prisila materijalističkog svijeta, umirovljenice pronalaze recepte za zombi-apokalipse, a po sirotinjskim predgrađima defili­raju prašnjavi avatari Krishne.

Ali i u svoj svojoj brzini i huci, uza sav spisateljski adrenalin kojim pršte, "Dokoni dani u Patagoniji" ne zaboravljaju ono od čega smo sačinjeni. Čak i kad Airin pripovjedni roller-coaster uzleti i vrtoglavo napusti tračnice priče, s njega ćemo, dok se tome budemo najmanje nadali, kristalno jasno vidjeti svoje obitelji i odrastanja, svoje ljubavi i prijateljstva: živote koji nisu san i čaroliju koja čeka na početku svake naše priče.

César Aira (Coronel Pringles, Argentina, 1949.) možda je i najplodniji argentinski pisac, a svakako jedan od najcjenjenijih južnoameričkih autora današnjice. Dosad je objavio više od osamdeset djela, a njegovi romani, knjige pripovjedaka i eseja prevedeni su na više svjetskih jezika. Od 1967. živi u Buenos Airesu, gdje je predavao na sveučilištima (Rimbauda i Mallarméa) te uređivao i prevodio knjige s francuskog i engleskog.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –