Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katja Grcić

Istina : Nedjeljom i drugim danima / Krizantema

  • Nakladnik: Pismo i glava
  • 11/2023.
  • 31 / 39 str., meki uvez
  • ISBN 9789535072508
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U suvremenoj hrvatskoj poeziji malo je onih koji su u stanju pisati britko, beskompromisno, aktualno i hrabro, a da istodobno pišu, ili mogu pisati, i suptilno, utišano i nježno. Navedenu dvojnost sjajno ispoljava najnovija pjesnička zbirka Katje Grcić, knjiga koja svoje dvostruko disanje i doslovno potvrđuje time da se čitatelju nudi s obje svoje strane – prednje i prednje – te u dva pjesnička oblika, tona i jezika.

Dok jedan dio zbirke govori narativnim jezikom utemeljenim na diskontinuitetu i montaži kadrova različitih vremenskih planova, drugi 'Istina' progovara lirskim jezikom metafore i začudnosti. U oba dijela, i s oba svoja lica, baca nam u lice neke od najtežih tema i motiva današnjice – nedjeljom i drugim danima nasilje, patrijarhat, roditeljstvo, kolektivno i osobno licemjerje, traume pamćenja i zaborava.

„Dok smo spavali, svijet se sam orosio“, piše Grcić, sijući u nama klicu za nekim drugačijim, neorošenim svijetom, koji možda još uvijek nije sasvim nemoguć.

Andrijana Kos Lajtman


Katja Grcić sebe, svijet i traumu stavlja u jednu točku iz koje se raspliću i moguće prošlosti i moguće budućnosti - upravo u toj točki događa se njezina sjajna književnost. Transgeneracijski prijenos traume pitanje je koje Grcić suvereno i hrabro otvara, bez zadrške rasplićući obiteljsku povijest i odnose. Geneza teksta događa se u dekonstrukciji i rekonstrukciji individualnog iz kolektivnog iskustva ukazujući pritom na univerzalnost priča i mrakova koje smo dobili u naslijeđe.

Monika Herceg

Katja Grcić rođena je 1982. u Splitu. Germanistiku i anglistiku studirala je u Zadru i Beču. Po završetku studija odlazi u Zagreb, a potom u Split, gdje i danas živi. Radi kao prevoditelj i predavač, te sezonski kao turistički vodič. Surađivala je s Udrugom KURS, u svojstvu prevoditeljice i moderatorice književnih večeri. Višegodišnji aktivni član Udruge za pomoć djeci s disleksijom, DYXY. Piše poeziju i prozu, a bavi se i vizualnom umjetnošću.

Poeziju je do sada objavljivala brojnim časpisima (Quorum, Vijenac, Pobocza, Motrišta, The Split Mind, Zarez, Tema) i na HR 3 u emisiji Poezija naglas. Radovi su joj zastupljeni i u virtualnom časopisu za književnost Knjigomat. U travnju 2014. prvi put javno izlaže u okviru grupne izložbe NUS u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –