Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Johanna Frid

Haraldova mama

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Željka Černok
  • 05/2024.
  • 208 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321820
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zračnoj luci na samom sjeveru Švedske odvija se pravi generacijski rat: dvije žene čekaju Haralda, zgodnog, duhovitog i brižnog muškarca. Harald bi „da je pas bio zlatni retriver“, svaka bi ga žena voljela imati uza sebe, a sada se vraća iz klinike za odvikavanje. Koja će ga od dviju žena odvesti kući iz zračne luke? Haraldova mama ili Claudia, njegova partnerica, pomalo mrzovoljna doktorandica koju u pisanju doktorata ometaju Haraldovi sve veći problemi pa se osjeća kao u klopci. Dok se klupko događaja razmotava i Claudia uviđa da je dominantna majka zapravo treći član njihove veze, ona će polako otpuštati sve kočnice uljudnosti u odnosu svekrve i snahe, a Haraldova mama itekako će znati začiniti ovaj sraz dviju najvažnijih žena u Haraldovu životu.

S puno otrovnog humora i domišljatih dijaloga, Johanni Frid pošlo je za rukom prodrijeti u srž jednog od najsloženijih ljudskih odnosa na kojemu su se nasukale mnoge veze i brakovi.

Iz medija:

Sudar dvaju sustava mišljenja, između inkvizicije i egzistencijalne sumnje. (…) Protagonistkinja jednostavno igra teatar jezika gdje njezin istančan osjećaj za moć riječi nadilazi svaku banalnost uobičajenog razgovora.
Dagens Nyheter

U baru zračne luke svekrva i snaha izvode strindbergovski ples smrti. Haraldova majka odiše stoga sumpornom atmosferom, a čitatelj je prikovan za stranice dok autorica prikazuje kako se Claudijina i Haraldova veza polako raspada.
Aftonbladet

Opće gađenje nije toliko koncentrirana emocija kao ljubomora koja je glavna tema. Ovdje je riječ o ženskom potpunom razotkrivanju i krahu svake pristojnosti. Pritom je i jako, jako smiješno!
SR (Švedski radio) 

Johanna Frid (Stockholm, 1988.), švedska je spisateljica mlađe generacije iza koje su tri objavljene knjige. Pjesnička zbirka Familieepos (Obiteljski ep) iz 2017., napisana u suradnji s Gordanom Spasić, našla se u užem izboru za Nagradu Catapult Saveza švedskih pisaca i za Nagradu za poeziju Švedskoga radija. Za svoj prvi roman Nora eller Brinn Oslo brinn (Nora ili Gori, Oslo, gori) iz 2018. dobila je prestižnu Nagradu za kulturu novina Dagens Nyheter. Njezin drugi roman, Haraldova mama (2023.), također je ostvario velik uspjeh kod publike i kritike. Johanna Frid studirala je filozofiju te magistrirala kulturalne studije i komunikologiju. Živi u Kopenhagenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –