Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Majdak

Frajerski nokturno

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Urednik: Božidar Petrač
  • 02/2006.
  • 672 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9532230106
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Frajerski nokturno» predstavlja izbor iz književnog opusa Zvonimira Majdaka i sadrži tri romana («Kužiš, stari moj», «Kćerka», «Starac»), desetak pripovijesti i tridesetak pjesama. Izbor je priredio Božidar Petrač, koji je napisao i opsežan uvod u Majdakovo djelo, pod naslovom «Zvonimir Majdak ili razotkrivanje egzotike svakodnevlja».


Zvonimir Majdak (1938) je u svojoj književnoj karijeri pisao poeziju, televizijske i radijske drame, feljtone, kritike, putopisnu prozu, no najviše se istaknuo kao pripovjedač. Taj se opus temelji na iznimnoj lakoći i jednostavnosti pisanja te majstorskom fabuliranju Što je rezultiralo mnoštvom uspješnica u kojima je vješto znao uklanjati, granice između ozbiljne i zabavne književnosti, progovarajući o suvremenim pojavama i ljudima našega podneblja. Majdak je nastojao o problemima suvremenoga čovjeka o kojima su drugi pisci pisali u sklopu kakva filozofskoga sustava ili kakve idejne i ideološke matrice pisati »popularno«. Literarizacija svakodnevnoga života običnoga čovjeka lako je ulazila u čitateljski obzor očekivanja i čitatelj se s Majdakovim likovima mogao jednostavno identificirati.

Majdak je književnik koji je nastojao njegovati dvije posve sučeljene tendencije našega vremena: onu u kojoj dolaze do izražaja sve aporije i sumnje moderne književnosti druge polovice 20. st., i onu koja je svojom jednostavnošću, razumljivoŠću i brzom mogućnošću, poistovjećivanja namijenjena najširoj čitalačkoj publici. Što se estetske vrijednosti i vjerodostojnosti tiče, posebno valja istaknuti njegov kultni roman «Kužiš, stari moj», zatim romane «Mladić», «Kćerka», «Starac», «Krevet» i «Lugarnicu» koji zacijelo pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske proze 20. stoljeća.

Pjesničke zbirke «Glavno da se gura», «Frajerski nokturno» i «Gradski ljubavnici» potvrđuju Zvonimira Majdaka kao vrsna pjesnika u čijoj se lirici zrcali svijet asfaltne kulture ali i svijet tragičnoga osjećanja života. Majdakov književni opus nesumnjivo je jedan od najvitalnijih i najraznorodnijih u suvremenoj hrvatskoj književnosti. (Božidar Petrač)<

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –