Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladan Desnica

Pronalazak Athanatika

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 04/2006.
  • 96, tvrdi uvez
  • ISBN 9532015477
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dostojan najboljih stranica Desničine proze ovaj roman tematizira pronalazak Athanatika, lijeka protiv smrti. ”Pronalazak Athanatika” tipičan je intelektualistički roman s esejiziranim dijalogom kao osnovnim iskaznim modusom. Bez obzira na nedovršenost, djelo predstavlja značajnu točku kristalizacije u Desničinu stvaralaštvu.

Ova misaona proza, koja je začudo u književnoj kritici i historiografiji prošla potpuno nezapaženo, bitno upotpunjuje osnovne autorove tematske opsesije. U tom smislu “Pronalazak Athanatika” neposredno korespondira i s “Proljećima Ivana Galeba” i s “filozofskim novelama” kao što su "Priča o fratru sa zelenom bradom", "Posjeta" ili "Solilokviji gospodina Pinka". U stalnim “igrama proljeća i smrti”, ljudskim i kozmičkim, Desnica se u "Athanatiku" zadržao samo na drugom, tanatološkom polu: analitička razmatranja o smrti, zaodjenuta u fantastičnu priču, dostojna su najboljih stranica njegove proze.
Krešimir Nemec

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –