Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joel McIver

Metallica : Justice for all : Istina o bendu

  • Nakladnik: Naklada Mlinarec & Plavić
  • Prijevod: Neven Cvitaš, Maja Mrsin
  • 08/2006.
  • 329 str., meki uvez
  • ISBN 9536765209
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Začudo, dosad nije objavljena niti jedna knjiga o Metallici koja se detaljno bavi cijelom pojavom koju bend predstavlja. Tijekom godina objavljene su jedna ili dvije biografije, od kojih svaka ima svojih vrijednosti, ali Metallica je danas uistinu velika institucija i zaslužuje isto tako opširnu knjigu ako se o njoj želi ispričati potpuna priča. Nadam se da je ovo takva knjiga.

Isto tako, već je bilo i vrijeme da autor istraži svaki (i pritom mislim doslovno svaki) dio stroja koji se zove Metallica. Kako bi ova knjiga bila što opširnija potrudio sam se porazgovarati s koliko god je to bilo moguće većim brojem ljudi koji su bliski s bendom i iz njih izvući činjenice. Ovdje nema mjesta glasinama iz tabloida. Ovdje se ne radi o nagađanjima. Ovo je istina.

To me dovodi do naslova ove knjige i najvažnijeg razloga zašto se ova knjiga morala napisati. O Metallici kruži previše glasina - što je neizbježno s obzirom na veličinu i kultnu popularnost benda. O njima sam pročitao previše članaka koji naopako prikazuju istinu, izbjegavaju pojedina područja neizvjesnosti, ili jednostavno krivo prikazuju činjenice. To nije pogreška njihovih autora: takve se stvari događaju, jer korijeni Metallice danas sežu dvadesetak godina u prošlost, u konfuznu, alkoholiziranu glazbenu scenu s vrlo tmurnim i mračnim okruženjem: kalifornijsku punk i metal underground scenu ranih osamdesetih. Istina se jedino može doznati ako je čujete iz usta onih koji su i sami pripadali tom okruženju - i upravo sam to pokušao učiniti.

Naposljetku, o Metallici postoje stotine besmislenih mišljenja. Samo pogledajte neku internetsku stranicu posvećenu njima. Ako biste povjerovali svemu što o njima piše, došli biste do jednog od dva moguća zaključka: ili da se radi o bogovima čiju bi svaku riječ ili djelo trebalo uzdizati do nebesa i čija je svaka odsvirana nota nenadmašiva - ili da se pak radi o skupini prodanih duša koji su odavna izgubili muda i kojima je jedino stalo do zarade i novaca. Naravno, niti jedan od pogleda nije u potpunosti točan, iako postoje argumenti koji idu u prilog i jednome i drugome (u što ćemo se uvjeriti, vjerujte mi). Ali, Metallica i njeni obožavatelji zaslužuju da se o njima ispriča uravnoteženija, nepristranija priča od ova dva ekstrema - i ovo je, uistinu vjerujem, upravo to. Joel McIver

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –