Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grupa autora

Zemlja : Velika Ilustrirana enciklopedija

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Mladen Jurčić
  • 11/2006.
  • 520 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532230785
  • Cijena: 102.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako je nastao naš planet i kako je u početku izgledao? Kako izgleda tlo u velikim morskim dubinama i kako se pomiču ledenjaci? Tajna života, poput mnogih tajni, ostala je neotkrivena. No ipak, ova nam ilustrirana enciklopedija o Zemlji nudi zanimljiv uvod u fenomen života, objašnjavajući nastanak i razvoj života na Zemlji od pradavnih vremena do danas, od najmanjih stanica do čovjekova organizma.

Ova je enciklopedija namijenjena mladim čitateljima koji žele bolje upoznati Zemlju. Znanost koja se bavi proučavanjem Zemlje zove se geologija. Riječ je o izvanredno zanimljivoj disciplini koja obuhvača sva pitanja vezana uz naš planet: podrijetlo, sastav, građu, prošlost i budućnost, aktualne procese, evoluciju i sve pojave koje su na njemu postojale ili pak postoje.

Za ovaj su priručnik autori izabrali teme koje pokazuju da je Zemlja živi planet sa svojom unutarnjom dinamikom (vulkani, potresi, pomicanje ploča, oblikovanje metamorfnih stijena, itd.). Priručnik započinje s objašnjavanjem podrijetla Zemlje da bi se nastavilo s proučavanjem njezine građe i sastava, a potom se usmjerilo na unutarnju dinamiku i njezine posljedice (tektonika ploča, vulkani, itd.), a nakon toga se obrađuju različiti procesi vanjskih djelovanja (djelovanje podzemnih voda, ledenjaka, mora).

Posebna su poglavlja posvećena stvaranju novog života i tajnama cvijeća, dok jedno pokušava odgovoriti na pitanje zašto smo slični svojim roditeljima. Potom se objašnjavaju osnovni zakoni genetskog naslijeđa i promjene koje su s vremenom doživjela živa bića, i to posebice proučavanjem evolucije čovjeka. Na kraju knjige nalazi se poglavlje posvećeno tumačenju topografskih karata, osnovnog sredstva za proučavanje i poznavanje oblika Zemljine površine, kao i rječnik pojmova i tablica geoloških razdoblja.

S fotografijama koje iznenađuju i detaljnim podacima, “ZEMLJA” je savršen vodič za vrtložnu turneju kroz čuda i misterije našeg planeta sa:

- više od 2000 fotografija
- više od 1200 ilustracija, preglednih tablica i zemljovida
- više od 30 urednika, ilustratora i dizajnera
- veliki format; 26 x 30 cm
- 520 stranica

«Ova će vas enciklopedija odvesti u središte Zemlje, pokazati vam kako nastaju potresi i vulkani, pojasniti vam kako se naša živa Zemlja okreće oko Sunca i svoje osi te kako su stvoreni uvjeti za razvoj života na planetu.

lako nas ograničen broj stranica priječi da obuhvatimo sve pojave života, mislimo da odabrane teme čine odgovarajuću osnovu za uvođenje mladog čitatelja u svijet biologije i da ga potiču na proširivanje znanja. Jednostavno razvrstavanje živih bića pružit će nam mogućnost da shvatimo kako danas postoji vrlo mnogo živih oblika, iako smo se u ovoj knjizi zbog nedostatka prostora morali ograničiti na nama najbliža bića: biljke s cvijetom i sisavce».
Autori

Više o «Zemlji!»

Tko su autori "Zemlje"?

1) DOUGLAS PALMER je pisac znanstvenih djela i predaje geologiju na Cambridge University, Velika Britanija.
2) ROBERT DINWIDDIE je profesionalni pisac i urednik znanstvenih djela; predaje geologiju i oceanografiju.
3) DAVID BURNIE je dobitnik cijenjene Aventis Nagrade iz oblasti znanstvenog rada. Urednik je uspješnog časopisa «Životinje».
4) MARTIN WALTERS je autor brojnih prirodopisnih knjiga, urednik Ljudi i biljke Inicijative, osnovane pri WWFu (World Wide Fund for Nature).
5) CLINT TWIST je bivši novinar i savjetnik u muzeju.
6) MICHAEL ALLABY je pisac naučnih djela, koji je napisao mnoge popularne knjige o okolini i prirodopisu.
7) JOHN FARNDON studirao je geografiju i znanost o Zemlji na Cambridge University. Sada piše i uređuje znanstvena djela.
8) TONY WALTHAM predaje na Nottinhgam Trent University, Velika Britanija. Napisao je knjige na teme geološki inženjering i znanosti o spiljama. Također se bavi fotografijom.
9) KIM DENNIS-BRYAN je paleontolog, pisac i predaje na Open University u Velikoj Britaniji.
10) JAMES F. LUHR je trenutno Predsjednik Odjela mineralogije pri Smithsonian Institutu, u Washingtonu. To je najveći muzejski kompleks na svijetu, i centar u kojem se vrše ispitivanja koja se javno objavljuju. Ovaj Institut je poznat i po tome što daje stipendije iz oblasti umjetnosti, znanosti i povijesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –