Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Cvenić

Obrnuto prepisivanje

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 12/2006.
  • 186 str., meki uvez
  • ISBN 9537355055
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Najnovija knjiga Josipa Cvenića «Obrnuto prepisivanje» po žanru je “stvarnosni” roman u kojem glavni lik, ali i ostali likovi oko njega, bježe u imaginaciju, halucinaciju, ali i u “magiju” Interneta. Glavni lik Juraj (četrdesetogodišnjak), doktor je medicine u Zavodu za mikrobiologiju i genetiku Kliničke bolnice gdje je glavni stručnjak za određivanje DNA kod pronađenih leševa branitelja.

Juraj ima “hobi” primjereno njegovu zanimanju, u svom laboratoriju uzgaja genetski modificiranu metvicu. Biljku Mentu piperitu (paprenu metvicu) drži u lončanicama na prozoru i od sušenog lišća kuha čaj. Od tog čaja, kojeg tajno pripravlja, halucinira, jer je u nju ubačen gen iz meksičkog kaktusa koji sadržava meskalin.

Uglavnom, roman se odvija kroz dva paralelna toka, od kojih svako razotkriva jednu od dimenzija života glavnoga lika, a Cvenića otkriva kao prozaika koji je spreman zakoračiti u prostore novoga iskustva, kako privatnog, tako i literarnog.

Josip Cvenić (Osijek, 1952), Filozofski fakultet, studij filozofije i sociologije, završio je 1976. u Sarajevu. Danas radi kao tajnik i urednik u Matici hrvatskoj Ogranak Osijek. Objavljene knjige: «Protumarani zavičaji», zbirka pjesama, Osijek, 1976; «Pričanja Heraklitovog kušaća i druga pričanja», proza, Osijek, 1982; «Blank«, roman, Osijek, 1986; «Lektira«, pripovjetke, Zagreb, 1990; «Čvrsto drži joy-stick! «, roman za djecu Zagreb,1994; «Udžbenik priča«, proza, Zagreb, 1995; «Ogledanje s krajem stoljeća«, ogledi, Osijek, 1997; «A drž pevne joystik! «, Bratislava, Slovačka, 1997; «Kajinov pečat«, roman, Zagreb, 1997; «Kraljica noći«, roman, Zagreb, 2000; «Word Perfect mesek», pripovijetke, «Pecs», Mađarska, 2000; «Glad», roman, Zagreb, 2003; «Zaslubena zem», (izbor pripovijedaka i prijevod Alica Kulihova), Bratislava, 2005.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –