Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer 4 : Gurmanska sjećanja Mediterana

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2007.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531206549
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Veljko Barbieri rođen je u Splitu 1950. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Objavio je 16 knjiga proze, a romani i pripovijetke prevedeni su mu na nekoliko stranih jezika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a proza mu je zastupljena u domaćim i stranim antologijama. Najpoznatiji roman „Epitaf carskog gurmana", koji uzima upravo gastronomiju kao polazište pojedinca u borbi protiv autoritarne vlasti, nakon brojnih domaćih i stranih izdanja, posljednji put tiskan je i distribuiran u izdanju „Večernjeg lista" u 200 000 primjeraka, u najvećoj nakladi u povijesti hrvatske književnosti, kao jedan od deset najznačajnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća.

Kao 'gastro' pisac Barbieri od 80-ih godina do danas stalno surađuje u raznim hrvatskim i stranim, posebno talijanskim i slovenskim tjednicima i mjesečnicima, a od njegovih kolumni u tjedniku 'Nacional' nastao je «Kuharski kanconijer».

«Kuharski kanconijer» se u međuvremenu prometnuo u književni i gastronomski bestseler u četiri knjige, od kojih su do sad objavljena tri dijela s više izdanja u svakoj godini izlaženja. Ovaj četvrti «Kanconijer», ujedno i posljednji, podjednako je zanimljiv nastavak ove pripovjedačke sage o povijesti hrane kao povijesti zapadne civilizacije, osobito našeg sredozemnog kruga i Dalmacije.

«Kuharski kanconijeri 1, 2, 3 i 4 : Gurmanska sjećanja Mediterana» spoj su književnosti i autohtonih dalmatinskih recepata. Između njihovih korica mirišu jela od antičkih vremena i srednjovjekovlja do onih iz kuhinje Barbierijeve none Anke.

Objavljeni recepti nisu samo puki popis namirnica i uputa za kuhanje. Svaki od njih malo je književno djelo − svjedočenje o ljudima i autorovoj rodnoj Dalmaciji. I dok s «Kanconijerom 1» upoznajete antički Mediteran, «Kanconijer 2», poput starog znanca priča vam priču o srednjovjekovlju, o novim i starim receptima dalmatinskih težaka i ribara, dok je «Kanconijer 3» posvećen jelima i običajima za renesansnom trpezom.

U posljednjem «Kanconijeru» približavamo se našem vremenu. Barbieri majstorski priča o kulinarstvu, običajima za stolom, načinima pripremanja hrane i anegdotama vezanim uz poznate osobe te njihovim strastima prema hrani.

Pisani rafiniranim stilom i jezikom, «Kanconijeri» su šarmantno prozno štivo koje slavi mediteransku kuhinju, a neke od drevnih recepata Barbieri odijeva u suvremeno gastronomsko ruho.

***

Prvi «Kanconijer» preveden je na njemački i talijanski jezik. Barbierijeva zbirka pripovijedaka «134 male priče o hrani» (Profil, 2003.) na sajmu knjiga u Barceloni 2004. nagrađena je za najbolju ilustraciju te za najbolje književno djelo o hrani u Hrvatskoj. U veljači 2005. u Grythyttanu u Švedskoj Barbierijev «Kuharski kanconijeri» podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o mediteranskoj gastronomiji - «Gourmand best Mediterannean book in the World» - između 5000 naslova.

Već godinama Barbieri na Hrvatskoj televiziji svakog tjedna vodi svoj serijal o povijesti i značenju hrane i pojedinih jela u našoj sveukupnoj baštini, svojevrsnu ekranizaciju «Kuharskih kanconijera», pod nazivom «Jelovnici izgubljenog vremena», a koji se za svijet i Europu emitira na satelitskom programu HTV-a.

Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta studirao je filozofiju i španjolski jezik. Autor je bogata i raznovrsna opusa: pripovijedaka, romana, eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih dijela. Član je Društva hrvatskih književnika i Zajednice hrvatskih umjetnika od 1974. otkad djeluje kao profesionalni književnik.

Proza mu je, u više izdanja, prevedena na engleski, njemački, talijanski, francuski, mađarski, nizozemski, poljski i češki jezik. Od njegovih kolumni u tjedniku Nacional nastali su i "Kuharski kanconijeri I-IV.", bestselleri hrvatske gastroliterature objavljeni do sada u nekoliko izdanja i na nekoliko jezika. Njegova zbirka pripovijedaka "134 male priče o hrani" na sajmu knjiga u Barceloni 2003. proglašena je najboljom u konkurenciji književnosti o hrani. U veljači 2005. u švedskome Grythamu, "Kuharski kanconijeri" podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o Sredozemlju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –