Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivo Žanić

Hrvatski na uvjetnoj slobodi : jezik, identitet i politika između Jugoslavije i Europe

  • Nakladnik: Fakultet političkih znanosti
  • 11/2007.
  • 381 str.,
  • ISBN 9789536457441
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga se bavi jezičnom politikom u bivšoj SFRJ te sadašnjoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u drugom dijelu knjige obrađena je jezična politika u Europskoj zajednici.

Politička povijest uvijek je relativno jednostavna u usporedbi s dinamikom jezičnih strategija na “ovim prostorima”. Minuciozna, na mjestima uznemirujuća i/ili okrutno realistična, ova socioligvistička studija otvara velike teme pod tepihom suvremenog političkog interesa.

Žanić analizira političke odnose u kojima se oblikuju politički procesi, govori o različitim ustanovama i međunarodnim akterima te argumentima koji istima služe da bi ostvarili svoje interese. Autor donosi lingvističku i politološku raščlambu u kojoj se, postavljajući pitanje "kako se i tko oblikuje javnu jezičnu politiku u Hrvatskoj i nadnacionalnoj EU".

Ivo Žanić (Split, 1954) redoviti je profesor kolegija iz sociolingvistike i medijskog jezika na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, autor niza knjiga, rasprava i eseja iz tih i srodnih antropološko-kulturoloških disciplina. Kako je prethodno desetak godina radio u novinstvu, pa dvije u izdavaštvu, te desetak kao slobodni pisac, istraživač i urednik, to nema posla vezana uz govorenu, pisanu, tiskanu, odsad i uglazbljenu riječ koji u nekoj funkciji i u nekom žanru nije obavljao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –