Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dolores Petrinić

Hrvatska književnost u istarskim časopisima druge polovice XX. st. : (½Istarski borac½ / ½Ibor½, ½Istarski mozaik½ i ½Istra½)

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika - Ogranak u Rijeci
  • 12/2007.
  • 323 str., meki uvez
  • ISBN 9789536879250
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od razdoblja hrvatske moderne periodika je za razvitak književnosti osobito bitna, a istaknuto mjesto u tom kontekstu pripada upravo časopisima. U njima su se ogledali i još se uvijek ogledaju umjetnički dosezi književne riječi, ali i ideje te stavovi koji nužno utječu na formiranje ne samo književnog života, nego i kulturne te društvene klime sredine u kojoj časopisi izlaze.

Poznata je činjenica da se nakon službenog pripojenja Hrvatskoj 1943., odnosno nakon oslobođenja 1945. godine, u Istri počeo afirmirati društveni i kulturni život na hrvatskom jeziku, čime je Istra pokazala daje i duhovno saživljena s maticom zemljom. Ipak, manje je poznato da je s vremenom istarski poluotok postao i svojevrsni raritet s obzirom na brojnost književnih, kulturnih i društvenih manifestacija koje su se odvijale relativno daleko od hrvatskog kulturnog i gospodarskog središta.

Entitet toga fenomena predstavljaju tri časopisa čija je uloga u formiranju kulturnog, književnog i društvenog života Istre u drugoj polovici 20. stoljeća neprijeporna, a to su "Istarski borac" (kasnije "Ibor"), "Istarski mozaik" i "Istra". S obzirom da su se u njima okušala mnoga imena danas značajna za hrvatsku književnost, povijest, kulturu te društveno-politički život uopće te pridonijela formiranju kulturne i društvene klime ne samo u svojoj sredini i užem zavičaju, nego i šire od njega, ta su tri časopisa zanimljiva i znanosti o književnosti.

U ovoj knjizi Dolores Petrinić naglašava važnost ovih triju književnih časopisa za razvitak i povijest književnosti u Istri.

Obradu svakoga navedenog časopisa autorica je podijelila u dva dijela: periodizaciju svakoga pojedinog časopisa a zatim i klasifikaciju objavljenih tekstova, u kojoj posebice obrađuje poeziju, prozu, dramu i esejistiku. Na takav način ona je temeljito, pouzdano, kritički i s obzirom na bibliografske podatke i domete tekstova obradila ne samo priloge u časopisima nego posredno i sva važnija kulturna zbivanja u Istri, odjeke na ta zbivanja i njihovu valorizaciju, onako kako su ih ti časopisi pratili i ocjenjivali.

Autorica se osvrće i na mnoge priloge koji reflektiraju kulturna zbivanja u Istri: kazalište, likovne izložbe, raznolika kulturna događanja, koncerte, filmske festivale, znanstvene skupove - sve ono stoje bilo zabilježeno na stranicama opisanih časopisima od 1953. do 1993. godine.

***

Dolores Petrinić, rođena je 1972. godine u Rijeci. Radi kao srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika u Rovinju. Piše poeziju i prozu. Na relaciji Rijeka - Rovinj - Rijeka smišlja nove priče. U pripremi je zbirka pripovijedaka. Dosad je objavljivala u časopisima: 'Rival', 'Književna Rijeka', 'Rovinjski obzori', 'Erato'...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –