Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darija Žilić

Pisati mlijekom

  • Nakladnik: Altagama
  • 11/2008.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789536934386
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bilo da u svojim ogledima, kritikama i esejima piše o problematici tijela i potiskivanju žudnje čiju energiju sublimacije, po inerciji kulture, priskrbljuje licemjerje institucionalne religije, kao i istinska osobna zadubljenost u njezine dogme, ili pak osobnom čežnjom za zabranom kao egzistencijalnim opravdanjem i dozvolom za neodlučnost (D. Jagić), ili se naoko zaigrano bavi narcističkim subjektom attention seekera (S. Rojc) čiji se egzibicionizam mimikrira u ironiziranju serijskih monogamija femino-mediteranizma... bilo da teorijska ishodišta za vlastite opservacije nalazi u djelima Sigmunda Freuda, Jacquesa Lacana, Nancy Fraser, Judith Buttler... Dariju Žilić resi kvaliteta rijetka u generaciji/generacijama koje će, ili isprazniti prostor kritike, ili će je najprije razobličiti ne bi li je preobličile, ili će je se, svjesnim naporom neobaziranja na tekst o kojemu pišu, naprosto odbaciti. Ta kvaliteta njezina je autorska osobnost. (Nikola Petković)


***

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (studij povijesti i komparativne književnosti). Kritičke tekstove, eseje i teorijske tekstove objavljivala u novinama i časopisima: Zarez, Kruh i ruže, Treća, Književna republika, Riječi, Vijenac, Koraci, Feral tribune, Libra libera, Balcanis, Poezija, Polja, Nova istra, Quorum, Pro femina, na Trećem programu hrvatskog radija, Filozofska istraživanja, Tema, te u zbornicima Filozofija i rod i zbornik Tomizza i mi. Priča “Žuta suknja” uvrštena joj je u najbolje queer priče (Poqueerene priče, 2004).

Dugogodišnja voditeljica programa u net klubu mama (književne i teorijske tribine na kojima su sudjelovali ugledni pisci iz područja bivše Jugoslavije i Europe, jutro feminističke poezije). Pohađala Ženske studije u Zagrebu, aktivistica - surađivala sa raznim nevladinim organizacijama (Ženska infoteka, Ženski studiji, Centar za nenasilnu akciju), pjevačica, prevoditeljica. Pridružena članica Hrvatskog društva skladatelja (tekstopisac). Vanjska suradnica kulturpunkta.hr. Uređuje temate u časopisu Tema. Voditeljica Tribine dekonstrukcije u HDP-u.

Objavila: "Grudi i jagode", pjesme, AGM, Zagreb 2005.; "Pisati mlijekom"; knjiga ogleda; Altagama, Zagreb 2008.

DARIJA ŽILIÆ rođena 1972. u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest/komparativna književnost). Piše poeziju, kritiku i esejistiku , prevodi s engleskog i slovenskog.

Dugogodišnja voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. Društvena aktivistica.

Objavljivala eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue (Zarez, Treća, Kruh i ruže, Balcanis, Feral tribune, Vijenac, Književna republika, Filozofska istraživanja, Riječi, Nova Istra, Tema, Poezija, e novine, Europski glasnik, na Kulturpunktu hr., časopis Agon). Stalna suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, surađivala na projektu Školske knjige "Leksikon hrvatske književnosti - djela". Urednica u časopisu "Tema".

Voditeljica tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca, te književne tribine Klubu umjetnika na Sušaku u Rijeci.

Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski i engleski jezik. Objavljene u časopisu "Consuequence" i "Sententia" u SAD-u, u knjizi „Voci di donne della ex Jugoslavia“ (prijevod Bojane Bratić) (Akkuaria, Catania, 2010.), te u zborniku „ 2010 L annuario mondiale della poesia“ (uredio Fausto Ciompi)

Više o autorici:

Cunterview.net : Razgovor s Darijom Žilić
Moderna vremena Info : Razgovor s Darijom Žilić
Libra Libera : Tekstovi
Vijenac : Pjesme

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –