Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Heidegger

Što se zove mišljenje?

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • Prijevod: Boris Perić
  • 05/2009.
  • 189 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789537036461
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"U ono što se zove mišljenje dospijevamo kad mislimo sami. Da bi takav pokušaj uspio, moramo biti spremni učiti mišljenje.
Tek što smo se upustili u to učenje, već smo priznali da još ne možemo misliti.
Ali, čovjekom se ipak naziva onaj koji može misliti - i to s pravom. Jer on je umno živo biće. Um, ratio, otkriva se u mišljenju. Kao umno živo biće čovjek mora moći misliti, samo ako to želi."

Spis donosi nepromijenjen tekst dvaju jednosatnih predavanja, koja su pod istim naslovom održana u zimskom semestru 1951-52. i u ljetnom semestru 1952. na Sveučilištu Freiburg.

Tjedne, a pokatkad i duže stanke među satima predavanja učinile su nužnim da ponavljanje prethodnog predavanja slušatelje vrati u njegov tijek. Prelasci među satima tiskani su odvojeno. Mogu se čitati za sebe, u vlastitom slijedu, ili pak kao prelasci među satima predavanja.

***

Martin Heidegger (1889 -1976.) istaknuti je njemački filozof. Najpoznatije je njegovo djelo "Bitak i vrijeme" koje se smatra jednim od najznačajnijih djela 20. stoljeća.

Bio je profesor u Marburgu i Freiburgu, a 1933. imenovan je za rektora u Freiburgu, kojom prigodom drži govor o "povijesnom pozivu Njemačke", što mu je zamjerila demokratska javnost. Uskoro se povlači s rektorskog položaja, a 1939. i iz javnog života. Nakon rata povremeno drži javna predavanja, ali tiska mnoga djela, koja imaju najživlji utjecaj na suvremenu filozofiju u svijetu.

Čitavo njegovo mišljenje posvećeno je pitanju o bitku. Ispitivanja egzistencije o njenoj vremenitosti, kao bitka ljudskog opstojanja, služe za pripremanje pitanja o bitku samom. Kao neprimjerene suvremenoj situaciji čovjeka i bitnom određenju mišljenja odbacuje sve tradicionalne filozofske discipline (logiku, etiku, estetiku).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –