Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Lisac

Hrvatska dijalektologija 2 : čakavsko narječje

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • 06/2009.
  • 190 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532121698
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Josip Lisac autor je prve dijalektologije hrvatskoga jezika, koja obrađuje štokavsko, čakavsko i kajkavsko narječje. Lisac je redoviti profesor Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, naš poznati znanstvenik, pisac knjiga i brojnih studija, član suradnik HAZU.

Autor je kao prvu knjigu "Hrvatske dijalektologije" objavio obradbu hrvatskih dijalekata i govora štokavskog narječja i hrvatske govore torlačkog narječja. U novoj, drugoj knjizi, obradio je čakavsko narječje. Pisac monografije slijedi tradicionalnu sistematizaciju u podjeli čakavskih dijalekata ali daje nov uvid u pojedine dijalekte i govore na temelju vrlo bogate referentne literature i vlastitog istraživanja. Knjiga daje sustavan pregled svih bitnih jezičnih značajki pojedinih govora i dijalekata čakavskog narječja te komparativna zapažanja o međusobnim sličnostima i razlikama.

Knjiga je podijeljena u deset poglavlja, autor je obradio granice i prostiranje čakavštine te dao osnovne značajke čakavskoga narječja, kriterij klasifikacije, a posebno je obradio buzetski, jugozapadni istarski, sjevernočakavski, srednjočakavski i južnočakavski dijalekt te lastovsku oazu. Nakon svakoga poglavlja o dijalektima objavljeni su primjeri govora i opširna literatura, a na kraju knjige priložen je i zemljovid čakavskoga narječja.

"U ovoj knjizi obrađujem čakavsko narječje hrvatskoga jezika, a obradba je dana na temelju sve dostupne literature i vlastitih terenskih podataka", piše u proslovu knjige profesor Lisac, ističući kako je knjiga namijenjena studentima kroatistike, ali i svima koji se zanimaju za dijalektološka pitanja hrvatskoga jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –