Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Čumandra

Trbuh crnog bombardera

  • Nakladnik: Naklada MD
  • 03/2005.
  • 67, meki uvez
  • ISBN 9532170871
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga pjesama "Trbuh crnog bombardera" nastaje na putu od periferije do centra. Zatječemo ga u Novom Zagrebu, naoružanog mitologijom kauboja u žudnji za slobodom, ali istodobno privrženog prostoru (grada) u kojem se kreće. Pisana kao lirska priča "heroja iz kvarta", njegova poezija živi u neskladu između gotovo romantične čežnje za ljubavlju i grubosti zbilje, nerijetko ironična i samoironična, samouvjerena, jer već će nekamo otići "u trbuhu crnog bombardera / preko svih mogućih znakova / preko svih mogućih zrakova". Trbuh crnog bombardera podsjeća na najbolje stranice slamnigovske pjesničke sjete i jezične igrivosti, na prolaznost i vječnost uvijek istih čežnji, na prisutnost i odustajanje...

Poezija Igora Čumandre raduje karnevalskim zanosom, zamjenama ozbiljnog i neozbiljnog, promjenama lica i maski, (pjesničkim) svijetom u kojem još ima mjesta za velike riječi ili geste, mjestima gdje se radije govori zbogom nego možda!

Č. (37) rođen je u slikovitom prisavskom naselju Zapruđu, u blizini toplane i baraka s bauštelcima iz Bosne, gdje su nakon što je gospon Holjevac prešao Savu naseljavani ugledni Zagrepčani, te pregaoci iz «Chromosa» i «Pobjede», te poneki individualac iz «Okija».

Imao sam lijepo djetinjstvo, završio vrlo kvalitetnu školu «Karl Marx», a potom i Obrazovni centar za jezike. Studij sociologije upisao sam zbog roditelja i trebalo mi je nekoliko godina da ih obavijestim da odustajem od istoga. Krajem osamadesetih upoznao sam drage ljude iz Quoruma i ostalo je legenda. Mogu se pohvaliti da sam valjda jedini autor kojem je Branko Čegec u tom formatu objavio nekoliko stripova.

Ostale aktivnosti kojima sam se bavio u životu danas smatram nebitnim, jer niti iz jedne nisam izvukao pozitivno iskustvo. U vrijeme velikih povijesnih zbivanja mene ionako nitko ništa nije pitao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –