Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Lisac Josip Bratulić Josip Vončina

Nikica Kolumbić 1930. - 2009.

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Urednik: Petar Šimunović
  • 11/2010.
  • 40 str., meki uvez
  • ISBN 9789531549271
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Poznati povjesničar i tekstolog hrvatske književnosti akademik Nikica Kolumbić marljivo je proučavao djela srednjovjekovne hrvatske li­terature. S godinama stjecao je ugled vrlo ozbiljna znanstvenika. O toj književnosti u svojoj knjizi o humanizmu i manirizmu (Matica hrvatska, Zagreb, 1980., str. 69) iznosi ocjenu kako ,"u 16. stoljeću latinski jezik u hrvatskim stranama prepušta stvaralačku, umjetničku aktivnost sve više narodnom, hrvatskom, a taj se proces zbiva u isto vrijeme i u mnogim dru­gim evropskim zemljama".

Akademik Kolumbić rodio se u kajkavskom Zagrebu 6. listopada 1930. Životna staza odvest će ga u drugu sredinu, pa će jednakom topli­nom pratiti nastojanja da se spoznaje stečene u drugim hrvatskim sredi­nama prenesu u čakavski Zadar, koji je upornim radom postajao drugim središtem hrvatske kroatistike. Akademiku Kolumbiću pripada zasluga da je tome procvatu pridonosio koliko je više mogao.

Bio je Kolumbić pouzdan u svemu čega bi se latio. Znamo ga kao: povjesničara starije hrvatske književnosti; tekstologa koji je izdavao djela hrvatskih pisaca od Marulića i Zoranića nadalje. Svoja proučavanja pred čitateljstvo je iznosio tek pošto se uvjerio daje dobro proučio sve poveznice među književnim pojavama koje valja potpuno razmotriti i ugraditi u složenu sliku o stoljetnim prepletanjima medu prvacima hrvatskoga pje­sništva i proznih ostvarenja.

Za akademikom Kolumbićem ostadoše tragovi koje će njegovi kolege dugo osjećati i pamtiti.

( Josip Vončina )


***

Ova publikacija (objavljena u nakladničkoj cjelini "Spomenica preminulim akademicima", svezak 155) donosi sažeti prikaz(e) Kolumbićevog života i znanstvenog djelovanja, uz iscrpnu bibliografiju objavljenih radova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –