Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Kordej

U zoni sumraka

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 12/2010.
  • 136 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537746018
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Django je najbolji pripovjedač kojeg sam ikad upoznao. Ne sam to, već i odličan crtač i designer. To je vjerojatno i razlog da njegovo usmeno pripovijedanje stvara takve slike, situacije i dramaturgiju, da se čovjek smjesta zaljubi u njegove priče. Desilo se to i meni. I ljubav još uvijek traje. Njegova imaginacija, humor i umijeće ispreplitanja žanrova su nepresušni, i, stoje bitno u našem slučaju, vizionarski, daleko ispred vremena. Stjecajem okolnosti, kao što su promjena urednika i ukusa u Dargaudu, ili početak rata na Balkanu, desilo se da smo prije dvadeset godina prekinuli našu suradnju i rasuli se kao rakova djeca po svijetu.

Međutim, ovih dana, sređujući ovo izdanje, prolazio sam ponovo preko svega što smo zajedno uradili u relativno kratkom trogodišnjem periodu, i ne jedanput sjetio one dobre žmarce, koji se javljaju kad vas nešto uzbudi i ponese. Ponovo i ponovo shvatio sam da svi stripovi u ovoj kompilaciji "drže vodu" i da im vrijeme nije nimalo naudilo - naprotiv dobili su na okusu i boji, kao staro vino.

Kraj dvadesetog i početak dvadeset prvog stoljeća nisu bili darežljivi prema nama - godine preživljavana na rubu globalne turbulencije, koje su isto tako odnijele stara i donijele nova žanrovska pravila na filmu, u književnosti, glazbi, stripu. Ono što je bilo nezamislivo prije dvadeset godina danas je skroz trendy, a to je miješanje žanrova. Ono što je bio glavni razlog naše dugogodišnje stanke onda, prije dvadeset godina, i koji su urednici označavali kao nedostatak, danas je prednost koja socijalna drama....

Jednom riječju, prava nije sveto, gdje ni u ništa ne možeš uprijeti prstom. Najvažnije je da još uvijek najviše volimo ispijati upravo taj koktel, i da u toj juhi, koja se danas najviše traži, plivamo kao patkice, i još uvijek kujemo planove za još luđe, još bezobraznije projekte.

Naredna dva desetljeća su pred nama, da ih osvojimo na naš način.

Igor Kordej

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –