Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Gunjević Predrag Matvejević

Tko je tu, odavde je : Povijest milosti

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 12/2010.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533033099
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjigu čini osam eseja kroz koje se problematizira pitanje identiteta i povijesti u Europi kroz prizmu odnosa Mediterana i Balkana pokušavajući u tom prostoru konstruirati primjerenu teologiju i dati odgovor na pitanje kako bi trebala izgledati jedna posve lokalna, eksperimentalna i minimalistička teologija na granici Europe, Mediterana i Balkana.

Riječ identitet i idiot dolaze iz istoga korijena pa je stoga namjera autora načiniti nacrt jedne ekumenske i inkluzivističke teologije koja Drugog ne bi smatrala idiotom.  Knjiga je ujedno i teološka kritika povijesti i kulture pisana s pozicije marginalnih gubitnika, izdajnika i apatrida koji su nasilno izbačeni iz povijesti. Riječ je o ehu molitve onih čiji glas ne želimo čuti i čiju teološku praksu ne želimo vidjeti.


"Rasprave koje se danas vode između ateista i vjernika držim pogrešnima i neumjesnima. Jedni i drugi žele agresivno pokazati kako su u pravu, s time da vjernici apologetski uvijek i iznova iz Božje obitelji isključuju one koji sumnjaju i koji nisu sigurni u postojanje smisla. Apologetika nikoga nije uvjerila ni u što, bilo da je kršćanska ili ateistička. Zato je iznova važno misliti teologiju koja ne mora biti inherentno apologetska i defenzivna jer teologija nema što braniti."

Boris Gunjević
(iz Predgovora)

 

Razlozi za suradnju (iz knjige):


"Tekstovi koje je za ovaj zajednički rad Matvejević velikodušno ponudio napisani su s pozicije onoga tko pripada zajednici i stoji na njezinoj granici. Njegova dugogodišnja pozicija između egzila i azila otvorila je pitanje onog između. Gdje je i što je to između? Kako živjeti u tom između? Matvejevićeve tekstove čitao sam kao sažetak njegova dugogodišnjega rada u kojem je tematizirao pitanje povijesti i poetike Mediterana, Europe, Balkana kroz prizmu identiteta u odnosu na 'nas'."

Boris Gunjević

 
"S posebnim zadovoljstvom prihvatio sam Borisov prijedlog da priključim nekoliko svojih tekstova njegovoj novoj knjizi. Osim poštovanja prema autoru imao sam još jedan osobni razlog. U Drugom svjetskom ratu moj je otac bio zatočen u nacističkom logoru na sjeveru Njemačke, na takozvanom prinudnom radu. Jedini razlog toj kazni bila je činjenica da je rođen u Odesi, u zemlji s kojom je Hitlerova Njemačka vodila rat. Jedan protestantski pastor, Nijemac, pomogao mu je preživjeti. Ne znam mu ime. Znam sigurno da bi Boris Gunjević postupio na sličan način."

Predrag Matvejević

 
***

Boris Gunjević rođen je 1972. u Zagrebu. Teolog, svećenik i kulturni radnik. Diplomirao je teologiju, filozofiju, religijske znanosti i magistrirao filozofiju. Predaje na Teološkom fakultetu "Matija Vlačić Ilirik" u Zagrebu povijest filozofije, liturgiku i suvremenu teologiju. Objavio je nekoliko članaka. Sa Slavojem Žižekom objavio je knjigu "Bog na mukama - obrati apokalipse" (2009.). Godine 2010. u Beogradu mu je izišla knjiga "Bez Grala - raspeti subjekt".


Predrag Matvejević rođen je 1932. godine u Mostaru, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Studij romanistike započeo je u Sarajevu, završio u Zagrebu. Doktorirao je 1967. na Sorboni (iz komparativne književnosti i estetike), gdje je također obranio habilitaciju za redovitu profesuru (1994.). Predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959. - 1991.). Godine 1991. odlučio je emigrirati i nastanio se prvo u Francuskoj, a potom u Italiji. Na Novoj Sorboni (Paris III) predavao je na Odsjeku za opću i komparativnu književnost. Od 1994. do 2008. godine bio je redoviti profesor na Odsjeku za slavistiku rimskoga sveučilišta "La Sapienza". Objavio je više knjiga, među kojima se ističu: "Razgovori s Krležom", "Mediteranski brevijar" (preveden na dvadesetak jezika), "Istočni epistolar", "Druga Venecija", "Gospodari rata i mira", "Kruh naš".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –