Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bogdan Mesinger

Damir Mataušić

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2010.
  • 316 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789530612914
  • Cijena: 52.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Je li moguće govoriti o drugome - a da se pritom ne govori i o sebi?

Protekla su, približno, tri desetljeća otkako je čudesni imaginatorij Damira Mataušića obogatio i moj osobni duhovni svijet. Pratim ga od tada s onim nestrpljenjem i onim ustreptalim uzbuđenjem s kojim pomorci otkrivaju nepoznat svijet. A podsjetimo se: ne tako davno - u samom praskozorju naše ere - i najpronicljiviji misli­oci vjerovali su da se plovidbom može doploviti i do pakla - i do raja. Jesu li zaista vjerovali? Ili su potajno slutili da su izrekli tek veličanstvenu metaforu: i pakao i raj u nama su samima? Ploveći u vlastitim dubinama - sami ćemo ih otkriti.

Damir Mataušić pretvorio je svoj unutarnji svijet u to otkrivanje vri­jednosti svijeta u kojemu živi. Ili kojim živi - bilo bi točnije reći. Medaljer je - i tvorac malih plastika - kako nazivamo primarne skulptorske oblike. A u valu popularizacije određenih ideja i u novac ih je ukovao. Kao medaljer, on je - poput čarobnjaka koji traga za za­gonetnim tajnama - opčinjen neiscrpivom kombinatorikom kruga.

Znamo da je medalja krug. Najjednostavniji i najlogičniji geome­trijski lik. Ali i najsveobuhvatniji. Krug je i točka i svemir. I konačnost - ali i beskonačnost.

Nova kombinacija uvijek je i novi značenjski kod. Čini se kao da jednom riječju možemo iskazati sva značenja. I to je krug: prariječ iskazivanja misli oblikom.

Mataušić upravo to čini. Stvaralački razvijajući krug, on razvija i fascinantnu poeziju svojih medalja. On zna: iz središta kruga izvi­re ljepota beskraja. Potom se toj poeziji pridružila i nečujna glazba oblika njegovih malih plastika. Osjetio je kako oblik mijenja zna­čenje prostora oko sebe. Oblik i stvara prostor. A kada ga stvaralac stvori, osjeća kao da je taj oblik od vlastitoga tijela odlomio.

Tada sva osjetila postaju dodir. I vid je dodir, i sluh, i... Sva su osjeti­la tek oblici spoznavanja prostora. Mala nas plastika, tako, potiče da ljepotu prostornih oblika svim ćutilima svojega tijela osjetimo. I potom mišlju pojmimo...

Bogdan Mesinger

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –