Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoja Strenja-Šolaja

Roundabout

  • Nakladnik: Konzor
  • 04/2011.
  • 120 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532242089
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kratki roman "Reptili" (2007.), autoričin roman prvijenac, poetsko je reflesivna, kriptodiarijska, intelektualno tankoćutna i intimistički intonirana proza o autoričinom doživljaju ratnih devedesetih i osobnih srednjih godina. Autorica vodi glavnu junakinju kroz paralelnu bitku s karcinomom gušterače i karcinomom rata koji se njenom uzdrmanom biću doimlju kao reptili.

Pronicljivim i lucidnim opservacijama, preciznim ocrtavanjem aktera i marginalnih epizodista te neobičnim pripovjedačkim rakursom trećeg lica, autorica nam je skicozno, ali snažno i suptilno dala sliku malog grada u ratu, sliku sudbina obilježenih i tragedija stradalih. Ali ovaj, po mnogočemu lirski roman, unatoč sumornosti i strepnji, strahu i rezignaciji kojima odiše, ipak završava u znaku kandidovskog intimističkog optimizma.


Njena nova knjiga, roman "Roundabout", također je kratak, ali motivski puno manje komoran. Ideja vječne kružnosti tu je literarizirana parcijalnim obiteljskim pričama koje postaju jedna integralna priča preko rasutih pojedinačnih sudbina koje pronalaze svoj skupni nazivnik. Nakon rasapa na svim razinama izazvanog ratom, što je predmet autoričinog prvog romana, u "Roundaboutu" slijedi reintegracija, ponovno skupljanje osobnih egzistencija, dakako prvenstveno u sferi intimnog i mikrosocijalnog.

Ali proces propitivanja i preispitivanja je bolan, čišćenje komunikacijskih kanala je mučno, a svaka evokacija konfliktna. S distance, sve je koliko manje jasno toliko i manje važno, međutim, i relativizacija ima granicu koja nije ništa manje problematična. Davnašnje teško i komplicirano pitanje: Treba li otići? nakon petnaest godina se prometnulo u jednako tako komplicirano pitanje: Treba li se vratiti?

Tako postavljena dramaturgija udružuje "Reptile" i "Roundabout" u diptih o klasičnoj egzistencijalističkoj napetosti između zadatosti i volje.


***

Zoja Strenja-Šolaja rođena je 1947. u Zadru. U rodnom gradu je završila gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu. U Beogradu je magistrirala temom Korelacija nastave književnosti i slikarstva. Radila kao profesorica u jednoj zadarskoj srednjoj školi. Od 2009. živi u Rijeci. Zbirka dječjih priča "Danoćev savršeni svijet" objavljena joj je 2005., a roman "Reptili" 2007.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –