Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bartul Matijaca Miroslav Matijaca

Parapsihologija i spiritizam : Između opsjene i znanosti s mnogo neobičnih priča

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • 09/2011.
  • 227 str., meki uvez
  • ISBN 9789536308958
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Parapsihologija je u Hrvatskoj uglavnom na lošem glasu. Ništa neobično, s obzirom na prilike u javnom prostoru koji je napučen slikovitim društvom domaćih i uvezenih vidovnjaka, gatara i medija, brzopletih dijagnostičara i tobožnjih iscjelitelja. Društvo je šaroliko, puno vještih ili manje vještih varalica. No, kakvo god bilo, štetno je da se zbog njega radikalno niječe postojanje parapsiholoških fenomena.

Neobične pojave, primjerice vidovitost, telepatija ili sporazumijevanje bez pomoći uobičajenih osjetila, prekognicija ili saznavanje budućih događaja, psihokineza ili sposobnost da se snagom volje pomiču predmeti, nedvojbeno su utvrđene, a u nekim slučajevima i eksperimentalno dokazane činjenice. Istražuje ih znanstvenom metodologijom - parapsihologija.

Svestrano obrazovani svećenik dr. Miroslav Matijaca (1885-1963), koji je imao dozvolu crkvenih vlasti da prisustvuje spiritističkim seansama, i prim. dr. Bartul Matijaca (1937), psihijatar s dugogodišnjom praksom u bolnici Vrapče, razdvajaju u ovoj knjizi opsjenu od znanosti i nude čitatelju provjerena znanja o parapsihološkim pojavama.

I nižu iznimno zanimljive, uglavnom nepoznate parapsihološke i spritističke slučajeve iz svijeta, ali i hrvatske sredine, koji uz stručna objašnjenja imaju i osobine dobre priče.

Knjiga otkriva i slabo poznatu, zapravo, dobro skrivanu činjenicu da je parapsihologija privukla i Sigmunda Freuda koji je o njoj napisao studiju. I koji je bio praznovjeran: bojao se brojeva 61 i 62!

Okultno i parapsihološko zanimalo je mnoge hrvatske književnike, o čemu se u knjizi također opsežno govori.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –