Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nedeljko Dragić

Avantura linije : 690 crteža ispod šestinskog šeširića

  • Nakladnik: Hrvatski filmski savez
  • 06/2011.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789537033323
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga originalnih crteža od kojih je nastala špica Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu 2002. godine, ali i neuobičajeni udžbenik/priručnik animacije za one koje taj medij zanima. Svi crteži (ukupno 690) objavljeni su u nizu, onako kako se pojavljuju u filmu, zajedno s kartonima snimanja.

Zahvaljujući tom animiranom filmu u trajanju od jedne minute 12 sekundi i 45 stotinki Nedeljko Dragić početkom novog milenija vratio se u hrvatsku kinematografiju. Vodeći modernist Zagrebačke škole crtanog filma (njegov crtić "Idu dani" osvojio je drugu nagradu u Oberhausenu, "Tup Tup" je nominiran za Oscara, a on je odmah potom primljen u članstvo Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, dok je "Dnevnik" proglašen jednim od 11 najboljih animiranih filmova svih vremena po glasanju članova ASIFA-e).

Godine 1991. napustio je Zagreb iz osobnih razloga, otišao je u München, gdje je živio isključivo od reklama i izrađivao na stotine crteža i kolaža. Sjetili su ga se u povodu tridesete godišnjice Animafesta, pa su od njega naručili animiranu špicu za festivalski rođendan. Filmić je na festivalu, u lipnju 2002, dočekan s aklamacijom, ujesen iste godine Dragić je dobio Vjesnikovu nagradu "Krešo Golik" za životno djelo i otad je sve prisutniji na ovim prostorima.


Samo poznavanjem Dragićeva dotadašnjeg opusa moguće je ocijeniti koliko je virtuozan posao obavljen u špici za Animafest. Nakon uvodnoga Dragićeva potpisa crna se pozadina pretapa u crni obruč koji donosi nekakva ptica u prvi plan, a pozadina je odsad pa nadalje bijela. Ono što vidimo je, međutim, varka. Ptica je sastavljena od linija, a linije tvore oblike koji se zatim opet razgrađuju. Apstraktno je konkretno, a jedno prelazi neopazice u drugo. Da biste pomno pratili njihove mijene, ne preostaje drugo nego zadubiti se u slijed crteža u ovoj knjizi ili gledati DVD u prilogu na najsporijoj mogućoj brzini, sliku po sliku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –